מה זה עצירות, והאם מומלץ לפתור אותה רק עם תרופות?
עצירות היא מצב בו אנחנו מתקשים ליצור יציאות סדירות של צואה. זה יכול לקרות בגלל 2 סוגי תרחישים.
1. אורח חיים לא נכון
תזונה דלת סיבים, שתיית מים לא מספקת, העדר פעילות גופנית, צריכת תרופות ותוספים מסוימים שבין תופעות הלוואי שלהם יש גם את העצירות וכו'
2. מחלות או בעיות בסיסיות
מקרים אלו פחות שכיחים, אך בחלק מהמקרים העצירות נוצרת מבעיות בסיסיות בגוף כגון: סוכרת, חוסר איזונים הורמונליים בבלוטת התריס, בעיות נוירולוגיות ועוד.
עצירות מוגדרת במקרים הבאים:
- מתן צואה פחות מ3 פעמים בשבוע
- יציאות כואבות תוך הפעלת לחץ
- יציאות חלקיות
ברוב המקרים אין צורך לטפל בעצירות באמצעות תרופות או כדורים, וניתן לגבור עליה באמצעות שינויים מסוימים באורח החיים כגון: אכילת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים, שתייה מספקת, פעילות גופנית, הפסקת שימוש בתרופות הגורמות לעצירות וכו'
רק במקרה ואמצעים אלו לא פועלים למיגור העצירות, ניתן להתחיל להיעזר אט אט ובזהירות בתרופות, משלשלים או מרככי צואה.
למה עדיף קודם כל לנסות לטפל בעצירות באמצעים טבעיים?
בחלק מהאמצעים הלא טבעיים קיים סיכון של תופעות לוואי והתמכרות. ולכן כשלב ראשון רצוי למצות את כל האופציות הטבעיות, החל מתרופות סבתא, שינויים באורח החיים, צריכת פרוביוטיקה, תוספי תזונה וצמחי מרפא למיניהם. לפני תחילת השימוש באמצעים אלו, יש לוודא שהאמצעים הטבעיים אותם אנחנו רוצים לצרוך אכן נותנים את המענה הנדרש לבעיית העצירות.
רק במידה ומיצינו את האפשרויות הטבעיות והן נמצאו לא יעילות, נתחיל לצרוך נקודתית את התכשירים הלא טבעיים.
תרופה לעצירות? – הנה מספר תרופות נגד עצירות ללא מרשם:
שימו לב: גם בתרופות לעצירות ללא מרשם אין לעשות שימוש ממושך, מכיוון זה עשוי להוביל להתמכרות ולתופעות לוואי. אז תפעילו שיקול דעת בשימוש עם תרופה משלשלת ללא מרשם או עם מרשם.
-
אבקה נגד עצירות ללא מרשם
1. שם תרופה: בנפייבר
צורת נטילת התרופה: אבקה שנמסה בנוזלים
אופן פעולת התרופה: התרופה הזאת היא למעשה תוסף תזונה עשיר בסיבים תזונתיים מיוחדים המשפרים את פעילות המעיים, ומשלשלים את הצואה בעדינות החוצה.
למי מתאים התרופה: לכל מי שמלאו לו שבע שנים, מי שמתחת לגיל זה צריך להתייעץ עם הרופא לגבי צריכת התרופה.
2. שם תרופה: פגלקס, או נורמלקס
צורת נטילת התרופה: אבקה שנמסה בנוזלים
אופן פעולת התרופה: התרופה פועלת לעיבוי כמות המים במעיים, מה שמרכך את הצואה ומשחרר את העצירות.
-
סירופ נגד עצירות ללא מרשם
שם התרופה: אבילק
צורת נטילת התרופה: סירופ
צורת הפעולה של התרופה: התרופה גורמת להגעת מים לאזור המעיים, מה שמרכך את הצואה ותורם לפתרון בעיית העצירות. תרופה זו מתאימה לעצירות כרונית או לעצירות שהתפתחה בעקבות צריכת תרופות.
-
פתיליות נגד עצירות ללא מרשם
שם התרופה: גליצרין
צורת הנטילה של התרופה: החדרה דרך פי הטבעת
שמות מסחריים בישראל: גליצרין פורטה פתילות למבוגרים, גליצרין נרות לילדים, גליצרין נרות.
צורת הפעולה של התרופה: התרופה גורמת להבאת נוזלים מהגוף למעי הגס ובכך היא מרככת את הצואה, ובמקביל היא פועלת לגירוי מקומי שמוביל ליציאת הצואה.
תרופות נגד עצירות עם מרשם:
שימו לב: תרופות בעלי מרשם לעצירות ניתנים כאופציה אחרונה, בגלל פוטנציאל ההתמכרות הטמון בהן, ותופעות הלוואי שעשויים להגיע בעקבותיהן.
-
כדורים נגד עצירות עם מרשם:
שם תרופה: לקסדין
שמות מסחריים נוספים של כדור נגד עצירות מהסוג הזה: ביסקודיל גרינדקס, עצירות – X , קונטלקס.
אופן הפעולה של התרופה: התרופה מהווה משלשל חריף מאוד שעשוי לנקות את המעיים לחלוטין, התרופה מצליחה לגרות את המעיים ולהאיץ מאוד את קצב הפעילות שלו.
-
גרנולה נגד עצירות עם מרשם:
שם התרופה: אגיולקס
צורת נטילת התרופה: גרנולה
צורת הפעולה של התרופה: התרופה הזאת מעבה את נפח הצואה, וממריצה את פעילות המעיים בצורה חריפה.
בכל התרופות האלה במידה והן לא פועלות להקלה על העצירות, וחמור מכך במידה והעצירות מחמירה תוך כדי הטיפול בהן יש להפסיק את השימוש בתרופה מיידית ולהתייעץ עם הרופא לגבי המשך הטיפול. כמו כן יש להיצמד להוראות הרופא באשר לצורת הנטילה ולמינון המומלץ של התרופה. כמו כן אין להמשיך לצרוך את התרופות מעבר לזמן שהומלץ על ידי הרופא.
מה עושים אם אף אחת מהתרופות לא עוזרת לעצירות?
ברוב המוחלט של המקרים התרופות עשויות לפתור את בעיית העצירות. גם אם תרופה מסוימת לא עושה את העבודה הרופא עשוי להמליץ על תרופה אחרת נגד עצירות שכן תסייע. אך במיעוט המקרים אנשים מסוימים מופתעים לגלות שאף תרופה לא פועלת עליהם.
במקרים שכאלה ייתכן ויש בעיה בסיסית בגוף הגורמת לעצירות, במקרה זה לא יהיה מנוס מלגלות את שורש הבעיה ולטפל בו. החשש לבעיה פנימית שגורמת לעצירות מתעצמת כאשר העצירות היא כרונית וקשה.
במקרה שכזה יש לפנות לאבחון מקיף אצל הרופא. הרופא יתעניין על ההיסטוריה הרפואית של המטופל, ישאל על התסמינים, ויערוך סדרת בדיקות מקיפות. במידה ויזהה צורך הוא ישלח את המטופל להמשך בדיקות רלוונטיות. הכול כדי לאשש או לשלול קיומה של בעיה פנימית. במידה ובעיה כזו אכן תתגלה היא תטופל מהשורש, ואז כמובן שכתוצאה מכך העצירות תיעלם.
לסיכום:
- עצירות היא תופעה מאוד לא נעימה שקשה מאוד לחיות לצידה. לכן יש לטפל בה כאשר היא מופיעה בהקדם. הדרך המועדפת לטיפול בעצירות היא באמצעות שינויים באורח החיים או צריכת פרוביוטיקה, צמחי מרפא ותוספי תזונה מתאימים.
- במידה ואלה לא עוזרים ניתן לעבור לטיפול זמני וממוקד בתרופות נגד עצירות.
- הסיבה לכך שעדיף לפתור את העצירות בדרכים טבעיות היא תופעות הלוואי וסכנת ההתמכרות הטמונות באמצעים האחרים.
- חלק מהתרופות לא מצריכות מרשם כגון: בנפייבר, נורמלקס, ואבילק.
- וחלק כן דורשות מרשם כגון: לקסדין, ביסקודיל גרינדקס, עצירות – X , קונטלקס, ואגיולקס.
- באף אחת מתרופות אלה אין לעשות שימוש ממושך ללא אישור מהרופא.
- במידה ואף תרופה לא עוזרת יש לפנות לרופא לאבחון מקיף ומעמיק.
- רוצים לשים סוף לעצירות שלכם אחת ולתמיד? – אנחנו ב'עצירופדיה' נדע לכוון אותכם בדיוק לטיפול המתאים ביותר בעבורכם, ולגדוע את הסבל שלכם. לקבלת שיחת ייעוץ חינם – פנו אלינו כעת>>>