עצירופדיה https://atzirupedia.co.il/ איצקלופדיה לבעיית העצירות Thu, 07 Sep 2023 13:57:06 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://atzirupedia.co.il/wp-content/uploads/2022/06/cropped-עצירופדיה-1-1-32x32.png עצירופדיה https://atzirupedia.co.il/ 32 32 השנה אין עצירות בפסח – איך להיות בני חורין אמיתיים בפסח? https://atzirupedia.co.il/%d7%94%d7%a9%d7%a0%d7%94-%d7%90%d7%99%d7%9f-%d7%a2%d7%a6%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%a4%d7%a1%d7%97-%d7%90%d7%99%d7%9a-%d7%9c%d7%94%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%a0%d7%99-%d7%97%d7%95/ Sun, 28 May 2023 13:41:40 +0000 https://atzirupedia.co.il/?p=398 למה הפכה 'עצירות' למילה נרדפת לחג הפסח? למרבה הצער האסוציאציה הראשונה של אנשים רבים לחג הפסח היא – עצירות. ויש לכך סיבה טובה. משהו קורה למערכת העיכול של המון אנשים בחג הפסח, שמוביל ל'עוצר יציאות' מהגוף, על כל המשמעויות המעיקות שבדבר. לפי הערכות בעולם הרפואה למעלה מ50% מהישראלים מתמודדים עם קשיים במערכת העיכול במהלך חג […]

הפוסט השנה אין עצירות בפסח – איך להיות בני חורין אמיתיים בפסח? הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>
למה הפכה 'עצירות' למילה נרדפת לחג הפסח?

למרבה הצער האסוציאציה הראשונה של אנשים רבים לחג הפסח היא – עצירות. ויש לכך סיבה טובה.

משהו קורה למערכת העיכול של המון אנשים בחג הפסח, שמוביל ל'עוצר יציאות' מהגוף, על כל המשמעויות המעיקות שבדבר. לפי הערכות בעולם הרפואה למעלה מ50% מהישראלים מתמודדים עם קשיים במערכת העיכול במהלך חג הפסח שכוללים: עצירות, גזים, נפיחות, אי נוחות בבטן ועוד.

יש כמה סיבות עיקריות שיכולות להסביר את התופעה, והנה הן:

  1. מצות

המצות הפריכות המסורתיות אולי טעימות לנו, ובעיקר מגוונות מעט את התפריט הבנאלי והרגיל של היום יום. אבל הן עשויות בעיקר מקמח לבן יבש ודל בסיבים תזונתיים.

סיבים תזונתיים ונוזלים הם ה'שמן' שמשמן את מערכת העיכול ומאפשר יציאות תקינות וקלות, ובהיעדרם המעיים על תכולתם מתייבשים, ונוצרת עצירות קשה.

 

  1. סעודות עמוסות במאכלים כבדים

אם במהלך השגרה יש לנו הרגלי מזון מאוזנים ומאופקים יחסית, הרי שבשבעת ימי הפסח אנחנו משחררים כל רסן ומרשים לעצמנו לאכול עד להתפקע בסעודות החג העשירות. מה שמעמיס נורא על מערכת העיכול, מעייף אותה ומקשה עליה לתפקד כנדרש. זה נכון במיוחד כאשר הארוחות מתקיימות בצמוד לשעת השינה.

 

  1. סטרס ועומס רגשי

בתקופה שלפני חג הפסח ההוצאות הכספיות נוסקות, עומס העבודה בניקיון הבית מכריע אותנו ויש לזה השלכות ישירות על הרגלי המזון והשתייה שלנו ועל בריאות ותקינות מערכות הגוף, בדגש על מערכת העיכול.

 

  1. תזונה לא מאוזנת

במהלך הפסח אנחנו צורכים לרוב מזון שונה לחלוטין מזה שאנחנו רגילים אליו במהלך השגרה. אצל חלק מקהילות האשכנזים נהוג להימנע לחלוטין מאכילת קטניות מכל סוג שהוא במהלך הפסח. אבל גם אצל אלא שלא נוהגים כך חלים שינויים קיצוניים בתפריט במהלך ימי החג; מאכלים שומניים כגון בקר שומני, צ'יפס מטוגן וכו' מחליפים את הירקות הבריאים, ושתייה רוויה בסוכר ובאלכוהול מחליפים את המים הצלולים.

מערכת העיכול לא תמיד יודעת איך 'לאכול' ולעכל את כל ה'טוב' הזה, ובעקבות כך היא מפתחת עצירות.

 

אז איך עוברים את הפסח בלי עצירות? – זה לגמרי אפשרי!

ניתן לנתק את הקשר הגורדי בין העצירות לחג הפסח, באמצעות נקיטת כמה צעדים פשוטים אך הכרחיים במהלך החג:

אכילת מצות שלא עשויות מקמח לבן

מאפיות המצות עברו שינוי גדול מאוד בשנים האחרונות והן מציעות מצות פריכות ואיכותיות שעשויות מכל מיני סוגי קמחים, ולא רק מקמח לבן.

הקמח הלבן כאמור די מרוקן מסיבים תזונתיים ההכרחיים ליציאות מתפקדות – לכן עדיף לאכול מצות העשויות מקמחים מלאים אחרים כגון: כוסמין, שיבולת שועל או שיפון, שמכילים כמות נאה יותר של סיבים תזונתיים.

שתייה מרובה של מים

שתייה מרובה של מים בריאה לגוף מהרבה סיבות, והיא מהווה גם מפתח משמעותי ליציאות תקינות בפסח. המים הופכים את המעיים לרטובים יותר, והם נספחים אל תוך הסיבים התזונתיים שבתורם מעבים את הצואה ומאיצים את היציאות מהגוף (לתשומת ליבכם צריכת סיבים תזונתיים ללא שתייה מספקת של מים, עלולה לגרום לעצירות קשה יותר)

כמות המים המומלצת ביום היא לפחות בין 8 ל 10 כוסות מידי יום.

לאכול שלל ירקות ופירות עם הקליפות שלהם

בירקות ובפירות השונים יש כמויות נכבדות של סיבים תזונתיים, ובמיוחד בקליפות שלהם. לכן ירקות ופירות יכולים להיות מקור נהדר ובריא לסיבים תזונתיים לאורך ימי הפסח. מומלץ לאכול יותר ירקות ופירות בפסח ביחס לשאר ימי השנה, במטרה לפצות על החוסר בסיבים תזונתיים. את הירקות והפירות מומלץ לאכול כמובן עם הקליפות שלהם.

להימנע מארוחות כבדות ועמוסות מידי

כאשר אנחנו מסובים סביב השולחן עם בני המשפחה בפסח, ומאכלים מהבילים ומגרים מוגשים בזה אחר זה, אנחנו אוכלים בלי לחשוב יותר מידי וללא הלימה לצורך האמיתי של הגוף שלנו. חשוב להיות עם יד על הדופק, או נכון יותר עם יד על הפה, ולאכול רק כמה שהגוף צריך. ברגע שאנחנו מרגישים שבעים (לא מפוצצים) מומלץ להפסיק לדחוס אוכל למערכת העיכול. זה עלול לייצר עומס ושחיקה על מערכת העיכול ולייצר בין היתר עצירות קשה.

 

לסיכום:

חג הפסח מוכר ככזה שרבים סובלים בו מעצירות.

הסיבות לכך הן בעיקר: מצות מקמח לבן הדלות בסיבים תזונתיים, אכילה מופרזת, שינויי תזונה וסטרס.

מומלץ לאכול מצות מקמח מלא כגון: שיפון, כוסמין או שיבולת שועל, לצרוך הרבה מים, לאכול פירות וירקות עם הקליפות שלהם ולהימנע מסעודות גדושות מידי.

הפוסט השנה אין עצירות בפסח – איך להיות בני חורין אמיתיים בפסח? הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>
אחת ולתמיד, האם בננה עושה עצירות או שלשול? https://atzirupedia.co.il/%d7%90%d7%97%d7%aa-%d7%95%d7%9c%d7%aa%d7%9e%d7%99%d7%93-%d7%94%d7%90%d7%9d-%d7%91%d7%a0%d7%a0%d7%94-%d7%a2%d7%95%d7%a9%d7%94-%d7%a2%d7%a6%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%90%d7%95-%d7%93%d7%95%d7%95/ Wed, 01 Mar 2023 15:48:15 +0000 https://atzirupedia.co.il/?p=77 לפני שנלמד האם בננה עושה עצירות או שלשול – קורטוב רקע על עצירות. עצירות מוגדרת כמצב בו יש קושי בריקון המעי מהפסולת. התופעה היא די נפוצה ומטרידה הרבה אנשים. כאשר יש עצירות הצואה קשה, יבשה וגושית, כמות היציאות מצטמצמת לכדי פחות מ3 פעמים בשבוע, והיציאות עלולות להיות כואבות וחלקיות. יש הרבה גורמים שבגינם העצירות באה, […]

הפוסט אחת ולתמיד, האם בננה עושה עצירות או שלשול? הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>
לפני שנלמד האם בננה עושה עצירות או שלשול – קורטוב רקע על עצירות.

עצירות מוגדרת כמצב בו יש קושי בריקון המעי מהפסולת. התופעה היא די נפוצה ומטרידה הרבה אנשים. כאשר יש עצירות הצואה קשה, יבשה וגושית, כמות היציאות מצטמצמת לכדי פחות מ3 פעמים בשבוע, והיציאות עלולות להיות כואבות וחלקיות.

יש הרבה גורמים שבגינם העצירות באה, אך לרוב זה עניין של תזונה לא נכונה. כלומר אי אכילת מספיק מאכלים השומרים על מערכת עיכול תקינה ובריאה, או לחילופין אכילת מאכלים הגורמים לעצירות.

יש מאכלים שבאופן מובהק גורמים לעצירות כגון חלב ומוצריו, ביצים, מאכלים מעובדים ושומניים ועוד. ולעומתם יש מאכלים שמונעים עצירות כגון שמן זית, שזיפים מיובשים, מיץ לימון ועוד.

הבננה לעומתם לא זוכה להיות מקוטלגת בראשם של אנשים באף אחת מהרשימות. חלק משייכים אותה לרשימה שגורמת לעצירות, וחלק דווקא לרשימה הנגדית. אז תכלס האם בננה גורמת לעצירות? על הקשר בין בננות לבין עצירות נעשה סדר עכשיו.

 

אז תכלס האם בננות גורמות לעצירות או שלשול? – ההבחנה הקריטית בין בננות בשלות ללא בשלות (ירקרקות) במקרה של עצירות

רבים מסתובבים שנים עם השאלה: האם בננה עושה עצירות או שלשול לתינוק או למבוגר. והאמת היא שבננה עשויה להועיל מאוד לטיפול ומניעת עצירות, אבל היא גם יכולה לייצר אותה. זה תלוי ברמת הבשלות של הבננה.

ההבדל הוא כדלקמן:

 

  • בננות לעצירות צריכות להיות בשלות

בננות בשלות כלומר בעלות צבע צהוב זוהר עם מעט כתמים שחרחרים עליהן (שהסבתות קראו להם דבש של בננות). הן מאוד בריאות וטובות לטיפול בעצירות. למה? מכיוון שהן עשירות בסיבים תזונתיים. בננה אחת תעניק לנו כ 15% מתוך מנת הסיבים שאנחנו אמורים לצרוך ביום. וזה פנטסטי למעיים. לסיבים יש תכונה שהם סופחים לתוכם הרבה מים, הסיבים רוויי המים מגיעים למעיים ומפזרים שם את הלחות שלהם, מה שמרכך את הצואה ועוזר לה לצאת מהגוף. אבל זה לא רק הסיבים. בבננה יש תכונות נוספות מעולות למערכת העיכול כגון פרוקטואוליגוסכריד שמסייע לתפקוד מערכת העיכול בכלל ובמניעת עצירות בפרט. אז במקרה הזה בננה עוזר וטוב לעצירות.

 

  • בננות גורמות לעצירות כאשר הן לא בשלות

במקרה של בננות לא בשלות דיין, בעלות גוון ירקרק, הסיפור שונה בתכלית. אלו כבר עשויות לגרום לעצירות, וכמובן להחמיר אותה במידה והיא כבר קיימת. יש מספר סיבות לכך שבננות בוסריות מולידות עצירות אחת מהן היא העבודה שבבננות אלו יש כמות גבוהה של עמילן עמיד, זה מקשה מאוד על מערכת העיכול ועשוי לגרום לעצירות. בננה מסוג זה עושה עצירות לתינוקות וגם למבוגרים.

 

אז לאכול בננות לעצירות? ואם כן אז כמה?

גם בשגרה הרגילה וגם במצבי עצירות מומלץ לשלב את הבננות בתפריט הפירות היומית. כמובן שחשוב להקפיד מאוד על רמת הבשלות של הבננה, ולהימנע מאכילת בננות בוסריות (טוב, זה לא אמור להיות קשה, גם ככה הטעם והמרקם לא משהו).

הכמות המומלצת של אכילת בננות ביום היא, 1-2 בננות. לא מומלץ לצרוך מעבר לכמות זו.

מומלץ לאכול את הבננה על קיבה ריקה. צריכת הבננה במסגרת ארוחה גדולה עשויה לגרום לגזים.

בכל מקרה, רצוי לנסות את השפעת הבננה על העצירות באופן אינדיבידואלי, תאכלו תחילה חצי בננה ותחכו יום, אם תוך יום היא עוזרת או לפחות לא מזיקה תוכלו להרים את המינון. ההדרגתיות חשובה מכיוון שיש אנשים עם מערכת עיכול רגישה המתקשה להתמודד עם נוכחות הבננה בגוף.

 

האם בננה לעצירות, מתאימה לכל אחד?

בננה היא פרי בעלת תכולת סוכר גבוהה יחסית, ולכן היא פחות מתאימה לאנשים עם נטייה לסוכרת. לאנשים אלה יומלץ לנסות שיטות טיפול טבעיות ויעילות אחרות לעצירות כגון אכילת שמן זית, חומץ תפוחים, שזיפים או מיץ שזיפים, זרעי פשתן, זרעי צ'יה,  ועוד.

כמו כן כאמור לעיל, במידה והבננה לא מקלה על העצירות או מחמירה את הבעיה אצל אנשים ספציפיים מומלץ לחדול מהצריכה שלה ולאמץ דרכי טיפול אחרות.

 

לסיכום:

  • זו השאלה הנפוצה ביותר בתחום העצירות – האם בננה טובה או לא טובה לעצירות?
  • התשובה היא שזה תלוי במידת הבשלות של הבננה. בעוד בננה בשלה טובה מאוד לעצירות, בננה בוסרית דווקא עלולה לייצר אותה.
  • הסיבים ועוד תכונות בבנה בשלה מסייעים לעצירות, כמות העמילן הגבוהה בבננות לא בשלות גורמות לעצירות
  • מומלץ לצרוך 1-2 בננות בשלות ביום למניעה וטיפול בעצירות.
  • לאנשים בעלי סוכרת או רגישות לבננות מומלץ לחפש חלופות טבעיות אחרות לטיפול בעצירות.

הפוסט אחת ולתמיד, האם בננה עושה עצירות או שלשול? הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>
על אבוקדו והדרך שלו לשחרר עצירות – פלא טבעי https://atzirupedia.co.il/%d7%a2%d7%9c-%d7%94%d7%90%d7%91%d7%95%d7%a7%d7%93%d7%95-%d7%95%d7%94%d7%93%d7%a8%d7%9a-%d7%a9%d7%9c%d7%95-%d7%9c%d7%a9%d7%97%d7%a8%d7%a8-%d7%90%d7%aa-%d7%94%d7%a2%d7%a6%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%aa/ Wed, 01 Mar 2023 15:34:35 +0000 https://atzirupedia.co.il/?p=61 מעט רקע על עצירות. העצירות היא תופעה שאנשים ובמיוחד נשים מתמודדים איתה בכל שכבות הגיל. העצירות היא מצב בו הצואה נהיית קשה והיא לא מצליחה לצאת מהמעיים בצורה תקינה. אנשים הסובלים מעצירות מתלוננים על: פחות מ 3 יציאות בשבוע, יציאות קשות הגורמות לכאב, יציאות חלקיות, גזים, כאבים ואי נוחות בבטן. יש דרכים רבות לגבור על […]

הפוסט על אבוקדו והדרך שלו לשחרר עצירות – פלא טבעי הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>
מעט רקע על עצירות.

העצירות היא תופעה שאנשים ובמיוחד נשים מתמודדים איתה בכל שכבות הגיל. העצירות היא מצב בו הצואה נהיית קשה והיא לא מצליחה לצאת מהמעיים בצורה תקינה.

אנשים הסובלים מעצירות מתלוננים על: פחות מ 3 יציאות בשבוע, יציאות קשות הגורמות לכאב, יציאות חלקיות, גזים, כאבים ואי נוחות בבטן.

יש דרכים רבות לגבור על העצירות. אך הדרך הטובה והבריאה ביותר היא הדרך הטבעית הכוללת בין היתר אכילת מזונות מסוימים. בין המאכלים שביכולתם לשחרר עצירות נמצא האבוקדו, עליו נתמקד כעת.

 

מעט רקע על אבוקדו, ועל הקשר שלו לשחרור עצירות.

אבוקדו מכיל בתוכו מלא שומנים, אבל לא שומנים כאלה שאנחנו סולדים מהם ובצדק. אלא שומנים לא רוויים שמאוד בריאים לגוף. השמנים האלה מורידים כולסטרול, מונעים מחלות לב, ובכלל תורמים המון לבריאות הגוף ולאיזונים ההורמונליים בו.

האבוקדו גם עשיר מאוד בחומצות אמינו, סיבים תזונתיים, ברזל, סידן, מגנזיום, ועוד שלל וויטמינים המוספים המון לבריאות הגוף שלנו.

התרכובות הכול כך בריאות שמכיל האבוקדו משליכות לטובה גם על מערכת העיכול שלנו, ולכן הרבה אנשים מוצאים באבוקדו מזור ומרפא טבעי ובריא לסיוטי העצירות שהם חווים.

 

למה עדיף לשחרר עצירות עם אבוקדו?

אבוקדו היא לא הדרך היחידה לשחרר עצירות, אבל היא כן דרך מומלצת ובריאה במיוחד.

הרבה אנשים ממהרים לשחרר את העצירות שלהם באמצעות תכשירים משלשלים לא טבעיים, הם פועלים כך מן הסתם מכיוון שהם לא מודעים לבעייתיות שבדבר. המשלשלים ומרככי הצואה אמנם מאוד אפקטיביים לשחרור העצירות בטווח הזמן הקצר, אבל הם עשויים להוליד תופעות לוואי מסוימות, וחמור מכך לגרום לתלות ולהתמכרות, כאשר משתמשים איתם בצורה מופרזת ולאורך זמן. כאשר המעי מתרגל לתכשירים אלו, הוא עשוי לא לפעול כנדרש כאשר הוא לא ניזון מהם. ואף אחד מאיתנו לא רוצה לקשור את גורל היציאות שלו בעתיד בגורל התכשירים האלה.

וזה בדיוק הייתרון הגדול של האבוקדו בטיפול בעצירות. האבוקדו הוא פצצת בריאות, שתורמת לגוף באין ספור מובנים. האבוקדו גם לא מוביל לתופעות לוואי או להתמכרויות, כך שהשימוש בו הוא נגיש, זול, טעים, בריא ומועיל.

 

כיצד פועל אבוקדו לשחרור עצירות?

באבוקדו יש מספר מרכיבים שונים שכולם תורמים לשיפור תפקוד מערכת העיכול, ולשחרור העצירות, ואלו הם:

סיבים: בשר האבוקדו מכיל רמה גבוהה של סיבים שסופחים מים במעי ומייצרים צואה מנופחת יותר ולחה ומרוככת יותר, שקל לה יותר לעבור במעי כל הדרך החוצה מהגוף.

שומן: שומן אבוקדו הוא מקור עשיר לחומצה אולאית מהצומח שיכול לעזור להקל על עצירות. החומצה האולאית בשומן האבוקדו עוזרת לווסת את מערכת העיכול ולשפר את תנועת המעיים.

סוכר סורביטול: סורביטול הוא אלכוהול סוכר המצוי בפירות וירקות רבים. זה הוכח כמשמש גם כחומר משלשל המסייע בשחרור העצירות באופן טבעי. לסורביטול יש גם את היכולת לשאוב מים לתוך המעי הגס ולעורר את שרירי המעי. אבוקדו הוא אחד הפירות המכילים סורביטול, וזו אחת הסיבות לכך שהוא מקל על עצירות.

וכך חוברים להם כל המרכיבים האלה יחד, והם הופכים לתרופה מעולה היישר מן הטבע לעצירות.

 

כיצד נכון לצרוך את אבוקדו לשחרור עצירות?

האבוקדו הוא פרי אמנם מאוד בריא, אבל אין להפריז בצריכתו. ולכן מומלץ לצרוך כחצי אבוקדו פחות או יותר ביום כדי לטפל בעצירות.

את האבוקדו לא חייבים לאכול לבד בצורה גולמית, ניתן לשלב אותו בסלט טעים, להפוך אותו למשקה או קינוח, או לצרוך אותו בכל דרך שאתם אוהבים.

התוצאה היא לא תמיד מיידית, זה יכול לקחת יום או יומיים – יש להתאזר בסבלנות.

 

האם אבוקדו תמיד משחרר עצירות?

לא אצל כל האנשים האבוקדו יהיה יעיל לטיפול בעצירות. ולכן במידה ואתם שמים לב שהאבוקדו לא עושה את העבודה, על תוסיפו לאכול עוד ועוד ממנו. במקרה שלכם האבוקדו כנראה לא הפתרון. ולכן תתמקדו במציאת פתרון טבעי אחר כגון שזיפים מיובשים, שמן זית ועוד.

 

לסיכום:

  • הדרך הטובה ביותר לטפל בעצירות היא הדרך הטבעית, באמצעות צריכת מאכלים בריאים וטובים למערכת העיכול והמעיים. אחד מהפירות המאוד בריאים בכלל, ולמערכת העיכול בפרט הוא האבוקדו.
  • הרבה אנשים מוצאים באבוקדו נחמה ומזור לעצירות שלהם. הסיבה שהאבוקדו כל כך יעיל וטוב לטיפול בעצירות היא, שהוא מכיל מרכיבים שממריצים את המעי ומשפרים את התפקוד שלו, המרכיבים האלה הם בין היתר: סיבים תזונתיים, שומנים לא רוויים, וסוכר סורביטול.
  • מומלץ לצרוך כחצי אבוקדו בכל יום פחות או יותר. ניתן לשלב אותו בסלט או לעשות ממנו שייק. במידה והאבוקדו לא פותר את בעיית העצירות, מומלץ לנסות מאכל טבעי אחר לשחרור העצירות.

הפוסט על אבוקדו והדרך שלו לשחרר עצירות – פלא טבעי הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>
הכול על עצירות אחרי לידה? – די כבר התמדדנו מספיק! https://atzirupedia.co.il/%d7%9b%d7%99%d7%a6%d7%93-%d7%9e%d7%aa%d7%9e%d7%95%d7%93%d7%93%d7%99%d7%9d-%d7%a2%d7%9d-%d7%a2%d7%a6%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%9c%d7%90%d7%97%d7%a8-%d7%9c%d7%99%d7%93%d7%94-%d7%93%d7%99/ Wed, 01 Mar 2023 15:16:00 +0000 https://atzirupedia.co.il/?p=209 עצירות אחרי לידה – מה זה, ולמה היא מתרחשת? בתקופה שלאחר הלידה (כ 6 שבועות מזמן הלידה) גוף האישה נמצא בהתאוששות מהליך ההיריון והלידה. בתקופה זו עשויה האישה להתמודד עם מגוון תופעות מציקות. אחת הבולטות והנפוצות שבהן זו עצירות. חשוב לדעת שאין מדובר בתופעה חריגה, אלא תקינה והגיונית לחלוטין, והיא עשויה לנבוע משלל סיבות:   […]

הפוסט הכול על עצירות אחרי לידה? – די כבר התמדדנו מספיק! הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>
עצירות אחרי לידה – מה זה, ולמה היא מתרחשת?

בתקופה שלאחר הלידה (כ 6 שבועות מזמן הלידה) גוף האישה נמצא בהתאוששות מהליך ההיריון והלידה. בתקופה זו עשויה האישה להתמודד עם מגוון תופעות מציקות. אחת הבולטות והנפוצות שבהן זו עצירות.

חשוב לדעת שאין מדובר בתופעה חריגה, אלא תקינה והגיונית לחלוטין, והיא עשויה לנבוע משלל סיבות:

 

  1. חסימה פסיכולוגית

אחת הסיבות הנפוצות להתפתחות עצירות אחרי לידה, זה פחד. אזור פי הטבעת נקרע מעט ונתפר במהלך תהליך הלידה, וזה עשוי ליצור חשש אצל נשים לאחר לידה להפעיל לחץ באזור לצורך הוצאת הצואה. מה שגורם להן להתאפק ולהימנע מיציאות (לפעמים במודע ולפעמים בתת המודע), וזה מוביל בהמשך לעצירות קשה.

 

  1. תזונה לקויה

הלחץ והמתח הנפשי שמלווים את התקופה שקודמת ללידה, עשויים לגרום לאישה להימנע מאכילה של דברים בריאים המסייעים למערכת העיכול, ושתיית מים. כמו כן עשויות חלק מהנשים לאכול מרוב לחץ כל מיני מזונות לא בריאים (אכילה רגשית) בכמויות גבוהות. וכידוע, גם אי אכילה של מזונות בריאים ובקיצור תזונה לקויה  (מאכלים רוויים בסיבים תזונתיים) והעדר שתייה מספקת, וגם אכילה של מאכלים לא בריאים, עשויים לשבש את מערכת העיכול ולגרום לעצירות.

 

  1. עצירות אחרי ניתוח קיסרי

ניתוח קיסרי הוא ניתוח לכל דבר, ולמרות הסוף השמח והחגיגי שלו עם הופעת התינוק החמוד. לעיתים תהליך פולשני כזה בעומק הבטן עלול להשבית או לשבש את תפקוד המעיים ולגרום לעצירות כתוצאה מניתוח.

 

  1. השפעות הורמונליות

הורמונים מסוימים המשוחררים בגוף האישה בזמן ההיריון כמו הורמון הפרוגסטרון למשל, גורמים להרפיה של השרירים בדופן המעי, מה שמקשה על הפעילות השוטפת של המעיים. אמנם הורמונים אלה משתחררים בגוף בזמן ההיריון, אבל ההשפעות שלהם עשויות להימשך גם בימים הראשונים שלאחר הלידה.

 

  1. צריכת תוספי ברזל

במהלך ההיריון ואף לאחר הלידה, נשים רבות נדרשות ליטול תוספי ברזל. חלק מתוספי הברזל עשויות לגרום לעצירות.

 

  1. חולשה של שרירי האגן

תהליך ההיריון והלידה עלולים להחליש את שרירי רצפת האגן או למתוח אותם, מה שעשוי להקשות על התפקוד הרקטום ופי הטבעת ולגרום לעצירות.

 

  1. טחורים

במהלך ההיריון העצירות היא מאוד שכיחה, והמאמץ שהנשים מפעילות לאורך התקופה להוצאת הצואה, כמו גם הלחיצות במהלך הלידה עצמה עשויים לגרום לטחורים שמורגשים גם לאחר הלידה. נשים עם טחורים עשויות להתאפק מיציאות בגלל הכאב שזה מייצר, וזה מעודד את העצירות (עוד הקשר בין טחורים לעצירות לחצו כאן).

 

  1. העדר פעילות גופנית מספקת

מטבע הדברים נמנעות נשים בהריון מפעילות גופנית. הדבר נכון אף יותר לגבי נשים שהרופא ממליץ להן להימנע ממאמץ פיזי משמעותי בתקופת ההיריון. העדר פעילות גופנית זו מחלישה את שרירי מערכת העיכול, והיא עשויה לגרום לעצירות.

 

אז כפי שהבנתן סיבות לעצירות אחרי הלידה אינן חסרות. אבל הצד המעודד בסיפור הזה, זו העובדה שלרוב העצירות היא זמנית והיא תחלוף תוך מספר ימים או שבועות.

 

כיצד מתמודדים עם עצירות לאחר לידה?

בדרך כלל אפשר להתגבר על העצירות לאחר לידה באמצעות שינויים באורח החיים, ללא צורך בטיפול תרופתי.

והנה מספר צעדים שמרניים להתמודדות עם עצירות:

  • יש להקפיד על תזונה נכונה ומאוזנת. להרבות באכילת מזונות רוויים בסיבים תזונתיים, ולהמעיט באכילת מזון מעובד ולא בריא (עוד על מה לאכול או מה לא לאכול לעצירות תקראו במאמרים אלה).
  • לשתות המון מים (כ 2 ליטר ביום) ולהימנע ממשקאות המכילים קפאין.
  • לצרוך מזונות שלהם תכונות המעודדות שלשול כגון: שזיפים יבשים ומיץ שזיפים, שמן זית, זרעי פשתן ועוד.
  • להקפיד על פעילות גופנית מתמדת, לצרוך חיזוק השרירים במערכת העיכול והזרמת הדם לאזור שמשפרת את הביצועים של מערכת העיכול.
  • תבדקו עם הרופא שלכן האם תוסף הברזל שלכן הוא האחראי לשלשול, במידה וייתכן שכן, תחליפו אותו עם תוסף אחר שלא גורם לעצירות.
  • תרימו את הרגליים שלכן על שרפרף בעת היציאות.

במידה והדרכים השמרניות לא עושות העבודה, יש להתייעץ עם הרופא לגבי צריכת משלשלים או מרככי צואה כגון נרות גליצרין אחרי לידה, לצורך שחרור העצירות.

במקרה של עצירות מתמשכת או תופעות לוואי חריגות לצד העצירות יש לפנות לבדיקת רופא בהקדם.

 

לסיכום:

  • עצירות קשה אחרי לידה זהו מצב מאוד מתסכל, אבל גם מאוד שכיח.
  • עצירות לאחר לידה עשויה להיווצר משלל סיבות, אבל היא לא תימשך לרוב מעבר למספר ימים או שבועות.
  • כמו כן ניתן להקל עליה באמצעות שינויים נדרשים באורח החיים.

הפוסט הכול על עצירות אחרי לידה? – די כבר התמדדנו מספיק! הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>
עצירות בהריון – איך מונעים, וכיצד משחררים אותה? https://atzirupedia.co.il/%d7%a2%d7%a6%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%94%d7%99%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%9f-%d7%90%d7%99%d7%9a-%d7%9e%d7%95%d7%a0%d7%a2%d7%99%d7%9d-%d7%95%d7%9b%d7%99%d7%a6%d7%93-%d7%9e%d7%a9%d7%97/ Wed, 01 Mar 2023 14:55:34 +0000 https://atzirupedia.co.il/?p=111 מה זה עצירות בהריון או עצירות בתחילת הריון? עצירות היא תופעה נפוצה מאוד, למעשה כל בן אדם חמישי בעולם מתמודד איתה. אך נשים סובלות ממנה הרבה יותר מגברים, וזאת בין היתר בגלל ההריונות המעודדות את בוא העצירות. לפי נתונים סטטיסטיים שנצברו בעולם, בערך 40% מהנשים בהריון מתמודדות עם עצירות ברמה כזו או אחרת. עצירות היא […]

הפוסט עצירות בהריון – איך מונעים, וכיצד משחררים אותה? הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>
מה זה עצירות בהריון או עצירות בתחילת הריון?

עצירות היא תופעה נפוצה מאוד, למעשה כל בן אדם חמישי בעולם מתמודד איתה. אך נשים סובלות ממנה הרבה יותר מגברים, וזאת בין היתר בגלל ההריונות המעודדות את בוא העצירות. לפי נתונים סטטיסטיים שנצברו בעולם, בערך 40% מהנשים בהריון מתמודדות עם עצירות ברמה כזו או אחרת.

עצירות היא מצב בו משהו בקצב היציאות שלנו משתבש, ונוצר קושי להתפנות. לעיתים העצירות מונעת לחלוטין את יציאת הצואה, בעוד לפעמים יש כן יציאות, אך הן קשות וכואבות. כך או כך העצירות עשויה לגרום לאי נוחות גדולה בבטן, לכאבים, לנפיחות ולתחושה כללית ממש לא נעימה.

העצירות כמה שהיא לא נעימה, היא לא מחלה. היא למעשה רק סימפטום של מצב אחר. ולכן אם נדע לשים את האצבע על אותו גורם פנימי הגורם לעצירות, נצליח לטפל בו ולשחרר את פקק היציאות לחלוטין.

חשוב לדעת שלא כל אי נעימות, או קושי מקומי ביציאות מוגדר כעצירות. עצירות היא כאשר יש לפחות 2 מהסימפטומים הבאים:

  • פחות מ3 יציאות בשבוע
  • יציאות כואבות, וצורך בהפעלת לחץ (גם אם יש יציאות בכל יום)
  • תחושה שהיציאות הן חלקיות בלבד
  • נפיחות בבטן
  • גזים

עצירות בהריון בדרך כלל לא מסוכנת, אבל אם היא כרונית היא כן עשויה לגרום לבעיות מסוימות בגוף, או לחילופין להיות תסמין (דגל אדום) של בעיה רצינית יותר בגוף. ולכן במקרה של עצירות כרונית בהריון יש לפנות לאבחון רפואי.

 

מתי מתחילה עצירות בהריון?

עצירות בהריון עשויה להופיע לאורך כל שלבי ההיריון. החל מתחילת ההיריון, ועד לתקופה של אחרי הלידה. יש נשים שמקבלות עצירות בסוף ההיריון ויש כאלה שכבר בשליש הראשון של ההיריון – זה משתנה מאשה לאישה.

 

למה יש עצירות בתחילת הריון / עצירות בהריון שליש ראשון ?

בעוד את העצירות שבאה בשלבים המתקדמים של ההיריון קל יותר להבין, וזאת בשל הגדילה הטבעית של העובר בתוך הבטן שלוחץ על המעיים. עצירות בתחילת הריון קשה יותר להבין.

אבל דווקא יש לזה הסבר טוב. במהלך ההיריון ובמיוחד בתחילתו משחרר הגוף הורמון בשם פרוגסטרון. העלייה בכמות הורמון הפרוגסטרון נחשבת כמפחיתה את התנועה הטבעית של מזון דרך המעיים מכיוון שהיא מרפה את רקמת השריר במעיים, והקצב האיטי הזה של תנועתיות המעיים גורם לצואה להפוך להיות קשה, וכאשר זה קורה הדרך לסבול מעצירות קצרה במיוחד.

ולא, הורמון הפרוגסטרון לא בא סתם ככה להציק להנאתו לנשים הריוניות, דווקא יש לו מטרה מאוד טובה. מכיוון שקצב פעולה איטי של המעיים, מאפשר לגוף להפיק ולספוג טוב יותר את הערכים התזונתיים המצויים במזון. וזה מאוד חשוב לצמיחה התקינה והבריאה של העובר. אבל הצד הפחות נעים של האטת קצב תנועתיות המעיים, היא כאמור עצירות בתחילת הריון. (נו, וכי מה אמא לא נעשה בשביל הקטנצ'יק המתהווה?).

 

למה יש עצירות בהריון? – גורמים עיקריים

הסיבה לעצירות בהריון עשויה להיות שונה בתכלית מאישה לחברתה. אצל חלקן זה עניין הורמונלי כפי שהרחבנו לעיל. ואצל חלקן זה יהיה אחד מהגורמים הבאים:

 

גדילת העובר:

ככל שתקופת ההיריון מתקדמת, העובר הולך ומתפתח, הולך וגדל. אך לעיתים המקום שהוא תופס בפנים הבטן בא על חשבון איברים אחרים כמו למשל המעי, כך שהעובר דוחק ולוחץ על המעי. כאשר זה קורה הצואה מתקשה לנוע בחופשיות במעיים, ובינתיים היא מתקשה, ולכן בסופו של יום זה עשוי להתפתח לכדי עצירות.

תזונה:

אחד המאפיינים המאוד מובהקים של תקופת ההיריון, זה תנודות מאוד חדות בתאבון, ובחשק מוגבר או אי חשק לאכול מאכלים מסוימים. מה שאומר שייתכן שבתקופה זו נימנע מאכילת מספיק מזון עם סיבים, ההכרחיים לפעולה תקינה של מערכת העיכול. ומנגד ייתכן שנאכל מאכלים לא בריאים התורמים להיווצרות עצירות כגון אוכל מעובד, כמות גבוהה של חלב פרה ומוצריו, ומזון מעובד.

צריכת נוזלים לא מספקת:

העדר התיאבון בהריון עשוי לגרום לנו גם לשתות פחות. וכמות לא מספקת של נוזלים בגוף תמיד יכולה לפגוע בתפקוד התקין של מערכת העיכול, ובמיוחד בתקופת ההיריון המועדת גם ככה לתופעה זו.

העדר פעילות גופנית מספקת:

באופן טבעי ומובן, נשים הריוניות פעילות פחות גופנית. מהסיבה הפשוטה שהגוף לא מאפשר להן לנוע בחופשיות ובקלילות, שלא לדבר על המקרים בהם הרופא פוקד על צמצום פעילות הגוף על למינימום לטובת שלום האם והעובר. הבעיה היא שכאשר הגוף לא פעיל מספיק השרירים באזור המעיים והאגן נחלשים, ופוגעים בתפקוד מערכת העיכול וגורמים לעצירות. כמו כן כאשר הגוף לא פעיל מספיק גם הדם לא מוזרם מספיק לאזור המעיים, וגם זה עשוי לגרום לעצירות בהריון.

פעילות גופנית בהריון היא דבר מעולה לא רק למניעת עצירות, אלא למניעת שלל בעיות כגון כאבי גב וכו'. אבל חשוב לוודא שהפעילות הגופנית היא לא מופרעת ומוגזמת, אלא מותאמת לאישה ההרה באופן שיבטיח את שולמה ושלום העובר.

צריכת תוספי ברזל:

חלק גדול מהנשים ההרות נדרשות לצרוך תוספי ברזל במהלך ההיריון. זה קריטי גם לאם וגם לעובר. אבל חשוב לדעת שרוב תוספי הברזל עשויים להוביל לעצירות קשה. ולכן חשוב לשים לב לסוג תוסף הברזל שצורכים. יש היום בשוק תוספי ברזל מצוינים, שנותנים לאשה ההרה את מנת הברזל הדרושה לה, תוך צמצום הסיכוי להתפתחות עצירות.

תרופות מסוימות:

חלק מהתרופות עלולות לגרום לעצירות בכלל ובהריון בפרט. תרופות אלו כוללות, משככי כאבים ונוגדי חומצה מסוימים, אנטיביוטיקה ועוד. אז במידה ואתן לוקחות תרופות בתקופה זו, ייתכן והן הגורמות לעצירות, ומומלץ להתייעץ עם הרופא לגבי תרופות מקבילות חלופיות, שאינן גורמות עצירות.

 

האם מרככי צואה ומשלשלים מומלצים במקרים של עצירות בהריון?

כלל לא בטוח שמומלץ לצרוך משלשלים למיניהם בתקופת ההיריון. יש הרבה רופאים הגורסים שזה לא בטוח וזה יכול להוביל לתופעות לוואי לא נעימות. ולכן רצוי לאמץ בתקופה רגישה זו דווקא דרכי טיפול טבעיות, בריאות ובטוחות יותר.

אך ניתן לצרוך תרופה לעצירות בהריון בכפוף להתייעצות עם הרופא.

 

עצירות קשה בהריון – מתי יש צורך לפנות לרופא?

כאשר מופיעה עצירות בהריון אין לרוב צורך לפנות לרופא מיד בתחילתה. אך במידה והעצירות נמשכת מעל ל14 יום ייתכן ומדובר בעצירות כרונית שעלולה לגרום לבעיות רציניות יותר בגוף, ולכן חשוב לפנות לרופא לצורך קבלת טיפול מתאים.

 

מדוע העצירות נמשכת לפעמים גם לאחר הלידה?

הרבה נשים מופתעות לגלות לאחר הלידה, שהעצירות לא הלכה לשום מקום והיא עדיין עושה בהן שמות. אך למעשה זה די טבעי ומובן. השינויים ההורמונליים והפיזיים שעברו על הגוף במהלך ההיריון, ממשיכים להשפיע על הגוף לתקופת מה, ולעתים אף לתקופה לא מבוטלת. לוקח זמן לגוף להתאושש לגמרי ולחזור לעצמו.

לכן מומלץ להקפיד על פעילות גופנית, במטרה לחזק שוב את השרירים הרפויים מההיריון. מומלץ גם ליידע את הרופא ולהתייעץ איתו לגבי העצירות שלא מרפה לאחר הלידה.

 

טיפול בעצירות בהריון – עצירות בהריון מה עושים?

קיימות הרבה מאוד דרכים להקל או למנוע את העצירות בהריון. במידה ואתן יודעות לשים את האצבע על הגורם לעצירות שלכן הטיפול בעצירות יהיה מהיר ויעיל יותר, לדוגמא:

  • אם אתן יודעות שאתן לא צורכות מספיק מזון עם סיבים ואתן סובלות מתזונה לקויה, או לחילופין אתן צורכות מזון לא בריא המעודד עצירות. תשתדלו להכניס לתפריט שלכם מזון רווי בסיבים, ולהיפטר ממזון רווי בסידן ובסוכרים.
  • אם אתן נוטלות תרופות או תוספי ברזל שתופעות הלוואי שלהן זה עצירות. תתייעצו עם הרופא לגבי החלפת התרופות או התוספים.
  • אם אתן לא פעילות גופנית מספיק, תתחילו לזוז קצת.
  • אם אתן לא שותות מספקי נוזלים תתחילו לשתות יותר. (מומלץ לצרוך לפחות 2 ליטר מים ביום, ובמיוחד בימים חמים)

אלו ההתאמות הבסיסיות שאישה הריונית הסובלת מעצירות נדרשת לעשות. מעבר לכך חשוב מאוד לא להתאפק ולמנוע יציאות, זה עלול להחליש את השרירים באזור המעיים, המוחלשים בתקופת ההיריון ממילא, ולגרום בהמשך לעצירות. וכמו כן תשתדלו לאכול ארוחות קטנות יותר אך תכופות יותר. ארוחות כבדות וגדולת מעמיסות על מערכת העיכול ומגבירות את הסיכוי לעצירות בתקופת ההיריון.

ניתן להיעזר בעוד אמצעים טבעיים כגון צריכת פרוביוטיקה. החיידקים הטובים שהפרוביוטיקה מכניסה למערכת העיכול, יסייעו לה לחזור לפעילות תקינה. אך חשוב לשים לב שהפריביוטיקה שאתן לוקחות מתאימה לתקופת ההיריון.

 

אז אם לא מומלץ לקחת משלשים, אילו שיטות טיפול כן מומלצות?

קיימות שיטות טיפול מצוינות לעצירות בהריון, שחוסכות ומייתרות צריכת תרופות ותכשירים למיניהם.

ואלו שיטות הטיפול המומלצות במקרה של עצירות קשה בהריון:

  • אוסטאופתיה
  • נטורופתיה
  • דיקור סיני
  • שיאצו
  • רפלקסולוגיה

מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי הטיפול המומלץ לכן באופן אישי.

 

לסיכום:

  • כאילו לא די להן לנשים ההרות עם ההתמודדויות הרבות בתקופת ההיריון, כ 40 % מהן מתמודדות גם עם עצירות קשה במהלך ההיריון.
  • אצל חלק מהנשים ההרות העצירות תופיע כבר בתחילת ההיריון, ואילו אצל אחרות בשלבים המתקדמים יותר.
  • הגורמים לעצירות בהריון מגוונים והם כוללים: שינויים הורמונליים, לחץ של העובר על המעי, תזונה לא בריאה ונטולת סיבים, שתייה לא מספקת, העדר פעילות גופנית, צריכת תרופות מסוימות או תוספי ברזל מסוימים.
  • לנשים הרות לא מומלץ לצרוך מרככי צואה ומשלשלים למיניהם, אלא עדיף להן לטפל בעצירות בשיטות טבעיות.
  • במידה והעצירות נמשכת מעל 14 יום יש לפנות לאבחון אצל הרופא.
  • לעיתים העצירות נמשכת גם בתקופה שלאחר הלידה, וזאת בגלל השינויים שעברו על הגוף בהריון, שעדיין נותנים את אותותיהם.
  • כדי לטפל או למנוע את העצירות בהריון יש להגביר פעילות גופנית, לשתות יותר, לאכול יותר סיבים, ולצרוך רק תרופות שלא גורמות עצירות. כמו כן ניתן להיעזר באמצעות שיטות הטיפול הבאות: אוסטאופתיה, נטורופתיה, דיקור סיני, שיאצו, ורפלקסולוגיה.

הפוסט עצירות בהריון – איך מונעים, וכיצד משחררים אותה? הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>
עצירות אצל תינוקות יונקים / ילדים – כיצד נקל על הסבל שלהם? https://atzirupedia.co.il/%d7%a2%d7%a6%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%90%d7%a6%d7%9c-%d7%aa%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%a7%d7%95%d7%aa-%d7%95%d7%99%d7%9c%d7%93%d7%99%d7%9d-%d7%9b%d7%99%d7%a6%d7%93-%d7%a0%d7%a7%d7%9c-%d7%a2/ Wed, 01 Mar 2023 14:16:12 +0000 https://atzirupedia.co.il/?p=108 מה זה בכלל עצירות אצל תינוקות (פעוטות) או ילדים? עצירות היא לא מחלה או בעיה בריאותית, אלא סימפטום לבעיה אחרת הגורמת לכך. עצירות היא למעשה מצב בו התינוק מתקשה להפריש צואה בצורה תקינה. ואלה תסמיני העצירות שמאפיינים עצירות אצל ילדים: פחות מ3 יציאות בשבוע צואה גושית, קשה ויבשה בטן נפוחה יציאות קשות המלוות בכאבים ובבכי […]

הפוסט עצירות אצל תינוקות יונקים / ילדים – כיצד נקל על הסבל שלהם? הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>
מה זה בכלל עצירות אצל תינוקות (פעוטות) או ילדים?

עצירות היא לא מחלה או בעיה בריאותית, אלא סימפטום לבעיה אחרת הגורמת לכך. עצירות היא למעשה מצב בו התינוק מתקשה להפריש צואה בצורה תקינה.

ואלה תסמיני העצירות שמאפיינים עצירות אצל ילדים:

  • פחות מ3 יציאות בשבוע
  • צואה גושית, קשה ויבשה
  • בטן נפוחה
  • יציאות קשות המלוות בכאבים ובבכי
  • יציאת צואה עם דם

לא כל כאב בטן או התפלות של הילדים או פעוטות מסמנים מצב של עצירות. רק כאשר התסמינים המופיעים לעיל מתקיימים לפחות בחלקם סביר להניח שהילד מתמודד עם עצירות.

לעצירות אין גיל! היא עשויה להופיע אצל התינוקות הקטנים ביותר (מצב המכונה עצירות תינוקות), בדיוק כמו שהיא עלולה להופיע אצל ילדים מעט גדולים יותר. עצירות אצל תינוק או ילד קטן זה משבשת את סדר יומו, ומקשה עליו לתפקד, וכנגזרת מכך גם סדר יומם של ההורים ושאר בני המשפחה משתבש.

מצב של עצירות מתמשכת אצל התינוקות או אצל ילדים עשוי לגרור בעיות מסוימות כגון התייבשות ותת תזונה ועוד שורת סיבוכים. לכן חשוב מאוד לטפל בעצירות של הילדים הקטנים בהקדם.

 

מה היא כמות היציאות הסטנדרטית אצל תינוקות / ילדים?

לשאלה זו אין תשובה חד משמעית. כל תינוק מייצר יציאות בתדיריות שונות. בעוד יש תינוקות שיש להם יציאה לאחר כל ארוחה, יש כאלה שמשחררים צואה רק פעם בכמה ימים. שני המצבים נחשבים לתקינים בדרך כלל.

לגיל התינוק יש גם השפעה על כמות היציאות. בדרך כלל בחודשים הראשונים לחייו של התינוק הוא יוצר יותר יציאות, וככל שהוא יגדל הכמות תלך ותצטמצם בהדרגה.

כל תינוק והרגלי היציאות שלו. ולכן כל קביעה על כך שילד סובל מעצירות, חייבת להביא בחשבון את הרגלי היציאות של הילד. כלומר ילד שרגיל לעשות צרכים 3 פעמים ביום, ובאופן פתאומי הוא משחרר רק פעם ביומיים ייתכן והוא סובל מעצירות. וזאת למרות שיש ילדים אחרים שמשחררים מלכתחילה יציאות פעם אחת בכל 3 ימים, ואצלם זה נחשב למצב תקין. ובקיצור עצירות אצל ילדים זה עניין יחסי.

באופן לא מפתיע ילדים יונקים נהנים ממערכת עיכול בריאה ותקינה יותר ומשחררים יותר יציאות, ביחס לילדים הניזונים מתחליפי חלב למיניהם. וזאת הודות לתכונות המיוחדות שחלב האם התברך בהן.

 

למה תינוקות / ילדים סובלים מעצירות?

מערכת העיכול של התינוק היא בוסרית, והיא לא חזקה מספיק בשביל להתמודד עם כל המזון הנשלח אליה. וזאת הסיבה המרכזית לכך שתינוקות קטנים סובלים כל כך מעצירות.

החולשה הזאת של מערכת העיכול של התינוק הופכת אותה למאוד פגיעה ורגישה. ולכן כל מזון שהוא לא חלב אם מגביר את הסיכוי לעצירות אצל התינוק.

אך די מורכב להניח את האצבע על הגורם המדויק לעצירות אצל הילד הקטן, מכיוון שיש מספר גורמים אפשריים לכך.

 

הגורמים העיקריים לעצירות אצל תינוקות:

 

  • שינויי תזונה של התינוק

תמיד אנחנו מגיעים לשלב הזה, בו אנחנו מתחילים לחשוף את הילד למאכלים חדשים שהם לא חלב אם. בדרך כלל המזון הראשון שאנחנו מתחילים לתת לילד זה תחליפי חלב למיניהם. כל תינוק מגיב אחרת למזון זה, לחלקם לא תהיה בעיה לעכל את המזון, ואילו אצל חלקם זה עשוי לגרום לצואה להפוך לקשה ויבשה יותר, ואף עבה יותר. ואז נוצר קושי אצלם לשחרר את הצואה החוצה.

כמו כן עלולה להתפתח עצירות כאשר מתחילים לתת לתינוק מעט אוכל מוצק, מערכת העיכול הרגיש שלו לא תמיד מסוגלת להכיל את השינוי הזה ולכן נוצרת לה עצירות.

 

  • תזונה לא נכונה של האם – עצירות אצל תינוקות יונקים

במקרה של עצירות אצל תינוקות יונקים ייתכן שהתזונה אותה צורכת האם היא הגורמת לעצירות. האם צורכת לעיתים רכיבי מזון מסוימים שאינם ניתנים לעיכול בקלות על ידי התינוק, כגון חיטה, מוצרי חלב, סויה ובוטנים. פריטי מזון אלו עשויים להפוך בסופו של דבר לצואה קשה אצל התינוק, והיא תתקשה לעבור דרך המעיים שלו החוצה מהגוף.

 

  • תוספי ברזל ותרופות

לחלק מהתרופות יש תופעות לוואי בדמות עצירות, תרופות אלו עשויות לכלול משככי כאבים מסוימים, אנטיביוטיקה, נוגדי חומצה מסוימים ועוד. כמו כן לתוספי ברזל שניתנים להרבה מאוד תינוקות יש פוטנציאל יצירת עצירות. וחשוב להיות מודעים לכך.

 

  • מחסור של נוזלים

ילד שלא שותה מספיק נוזלים, או שהוא חווה התייבשות עשוי לפתח עצירות.

 

במקרים מעטים יותר העצירות נקשרת למחלה או בעיה גופנית פנימית יותר. ילדים בגיל מתקדם יותר עשויים לסבול מעצירות כאשר הם נמנעים מפעילות גופנית מספקת, וניזונים מתזונה לא בריאה ודלה בסיבים.

 

עצירות אצל ילדים / תינוקות – תופעה גופנית או בעיה פסיכולוגית?

בהרבה מהמקרים הילדים והתינוקות גורמים לעצמם את העצירות על ידי השפעה מנטלית שלהם על הגוף שלהם.

 

עצירות לתינוק קורית בעיקר במקרים הבאים:

 

  • גמילה

ילדים העוברים תהליך גמילה מהטיטול שלהם, עוברים לעיתים טלטלה נפשית שאנחנו לא תמיד מודעים לה. לפעמים הם מפחדים לשבת על האסלה, לפעמים פשוט לא בא להם להיגמל, ולפעמים זה האי נעימות שנגרמת להם כאשר 'בורח' להם. כל אלה עשויים לגרום לילדים הקטנים להימנע מיציאות ולהתאפק בכל הכוח. ההתאפקות הזאת גורמת לצואה שנשארת בינתיים במעיים להתייבש ולהתקשות, ואז הבעיה שהתחילה כמנטלית מתקבלת כבר כבעיה אמיתית ופיזית. עצירות מגמילה זו נפוצה במיוחד אצל ילדים ילדים בני שלוש או בני 2 פחות או יותר, מכיוון שזה גיל הגמילה.

 

  • הימנעות מחוויית כאב

תינוקות וילדים קטנים החווים עצירות, עוברים סבל וכאב רב בעת היציאות. לכן קורה לפעמים שהם מקבלים החלטה בראש, שהם מהיציאות הכואבות האלו נמנעים! ואז בעיית העצירות רק מחריפה.

לכן הערנות של ההורים לתחושות של הילדים בתקופת הגמילה או לאחר חוויית יציאה קשה, היא קריטית למניעת עצירות אצלם.

 

איך לשחרר את העצירות אצל תינוקות / ילדים שלנו – טיפול בעצירות אצל ילדים?

הטיפול של עצירות לתינוק חייב להיות אינדיבידואלי. תוך התייחסות לשינויים אחרונים אצלו כגון שינויים בתזונה שלו, נטילת תרופות מסוימות וכו'

שתייה מרובה של נוזלים – חשוב לוודא תמיד שהילד שותה מספיק מים.

שימת לב לשינויי תזונה – במידה ולאחרונה עשיתם שינויים מסוימים בתזונת התינוק, תחזרו אחורה לתזונה הקודמת שלו. ותתחילו לבדוק לאט מהו הגורם לעצירות. חשוב מאוד אף פעם לא לעשות שינויים דרסטיים בתזונת התינוק. אלא לעשות אותם בהדרגה תוך שימת לב לתופעות לוואי שמתפתחות.

התאמת תרופות טובות יותר – במידה והתינוק צורך תרופה או תוסף תזונה הגורם לעצירות. תתייעצו עם הרופא על תרופה או תוסף אחר בעל אפקט השפעה דומה שלא יגרום לו לעצירות.

אל תתנו לילד להתאפק  – התאפקות מיציאות היא אחד הגורמים העיקריים להתפתחות עצירות. לכן אל תתנו לילדים להתאפק, גם הוא רק רוצה לסיים לבנות את המשחק. תסבירו לו בשפה שלו את ההשלכות הלא נעימות של ההתאפקות.

עיסוי הבטן וכפות הרגליים (עיסוי לתינוק עצירות) – תעסו את הבטן של התינוק בעדינות בתנועות מעגליות, כמו כן מומלץ לעסות את מרכז כפות הרגליים. עיסויים אלו עשויים להקל באופן די מהיר לשחרור העצירות.

תנועות שחרור עם הרגליים – תקפלו בזהירות וברגישות את ברכי הרגליים של התינוק, ותרימו אותן לכיוון החזה שלו. תנועה זו עשויה לשפר את פעילות המעיים, ולשחרר את העצירות.

משלשים ומרככי צואה – ניתן להשיג היום בכל בית מרקחת תכשירים משלשלים או מרככי צואה, שיעזרו לשחרר את העצירות. מומלץ להתייעץ עם הרופא במקרה של שימוש ממושך עם תכשירים אלו.

 

מה עושים אם כל אלו לא עוזרים לשחרר עצירות אצל ילדים / תינוקות?

במידה וניסיתם הכול וכלום לא משחרר את העצירות של הילד, פנו לרופא לאבחון מקיף ומקצועי, לצורך קבלת טיפול מתאים יותר.

 

לסיכום:

  • תינוקות וילדים קטנים רבים סובלים מעצירות קשה, וכדי להקל עליהם צריך קודם להכיר את התופעה לעומק.
  • התסמינים של עצירות אצל תינוקות הם: פחות מ3 יציאות בשבוע, צואה גושית, קשה ויבשה, בטן נפוחה, יציאות קשות המלוות בכאבים ובבכי, יציאת צואה עם דם.
  • כמות היציאות הסטנדרטית אצל תינוקות משתנה מתינוק לתינוק. אצל חלקם זה מספר פעמים ביום, בעוד אצל אחרים זה פעם בכמה ימים.
  • הגורמים של עצירות אצל תינוקות כוללים: שינויי תזונה אצל התינוק, תזונה לא נכונה של האם המניקה (במקרה של עצירות אצל תינוקות יונקים), מחסור של נוזלים בגוף, תרופות ותוספים מסוימים ועוד.
  • כמו כן  לפעמים נובעת העצירות אצל הילדים בעקבות התאפקות יזומה שלהם.
  • ניתן לשחרר את העצירות של הילדים באמצעות: הקפדה על שתייה מרובה, שינויי תזונה מדורגים תוך שימת לב לתופעות לוואי, שימוש בתרופות שלא גורמות לעצירות, עיסוי הבטן וכפות הרגליים, תנועות קיפול של הרגליים, מרככי צואה ומשלשלים.
  • במידה ואלה לא עוזרים יש לפנות לאבחון אצל הרופא.

הפוסט עצירות אצל תינוקות יונקים / ילדים – כיצד נקל על הסבל שלהם? הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>
הדרכים בהן דיכאון גורם לעצירות – מידע חשוב לגוף ולנפש https://atzirupedia.co.il/%d7%94%d7%93%d7%a8%d7%9b%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%94%d7%9f-%d7%93%d7%99%d7%9b%d7%90%d7%95%d7%9f-%d7%92%d7%95%d7%a8%d7%9d-%d7%9c%d7%a2%d7%a6%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%9e%d7%99%d7%93%d7%a2/ Wed, 15 Feb 2023 22:00:00 +0000 https://atzirupedia.co.il/?p=348 כמה מילים על תופעת העצירות עצירות היא תופעה נפוצה מאוד, שמשמעותה שיבושים בדרגות חומרה שונות בסדר התקין של יציאות צואה מהגוף. התסמינים של עצירות כוללים: צואה קשה וגושית, צורך בהפעלת לחץ בעת היציאות וכאבים ביציאות. עצירות יכולה להיות זמנית וחולפת, וכזאת היא אכן ברוב המקרים, אך היא עשויה להיות גם כרונית ואקוטית. עצירות עשויה לנבוע […]

הפוסט הדרכים בהן דיכאון גורם לעצירות – מידע חשוב לגוף ולנפש הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>
כמה מילים על תופעת העצירות

עצירות היא תופעה נפוצה מאוד, שמשמעותה שיבושים בדרגות חומרה שונות בסדר התקין של יציאות צואה מהגוף. התסמינים של עצירות כוללים: צואה קשה וגושית, צורך בהפעלת לחץ בעת היציאות וכאבים ביציאות.

עצירות יכולה להיות זמנית וחולפת, וכזאת היא אכן ברוב המקרים, אך היא עשויה להיות גם כרונית ואקוטית.

עצירות עשויה לנבוע משלל גורמים וסיבות, החל מתזונה לקויה, שתייה לא מספקת, העדר פעילות גופנית , עבור לעישון, אלכוהול, צריכת תרופות ותוספי תזונה מסוימים, וכלה בבעיות גוף חמורות כגון חסימת מעיים ועוד.

בדרך כלל ניתן לפתור את העצירות באמצעות שינויים ייעודיים בהרגלי התזונה ובעזרת תרופות סבתא טבעיות כגון: שמן זית, מיץ שזיפים או שזיפים מיובשים, זרעי פשתן ועוד. במקרים בהם העצירות היא אקוטית ולא מגיבה לשינויי תזונה אלה, ניתן לעשות שימוש בתכשירים משלשלים ומרככי צואה כגון: גליצרין, בנפייבר, אבילק, נורמלקס ועוד.

אם בעצירות זמנית חשוב לטפל בהקדם, הרי שבעצירות כרונית החשיבות היא גדולה הרבה יותר. עצירות מתמשכת ולא מטופלת עשויה להיות בעייתית ומסוכנת לגוף, לכן אין להזניח אותה אלא לגשת לטיפול ומעקב רפואי.

 

הקשר בין עצירות לדיכאון

הרבה קולמוסים כבר נשברו על הקשר בין הנפש לגוף. היום כבר ברור לכל שלבעיות הנפשיות שלנו יש גם השפעות פיזיות, שאחת מהן היא ההשפעה של דיכאון על התפתחות עצירות.

לא בהכרח כל מי שמצוי במצב דיכאוני יחווה עצירות, אבל לא מעט אנשים המתמודדים עם דיכאון, במיוחד כזה המתמשך לאורך זמן, מדווחים גם על עצירות קשה. גם אם תחילה הם מייחסים את הופעת שתי התופעות במקביל למקריות חסרת משמעות, עם הזמן הולך ומתברר להם שיש גם יש קשר הדוק בין השתיים, בראותם שלכל אפיזודת דיכאון אותם הם חווים, מלווה גם עצירות מעיקה.

 

כיצד דיכאון ועצירות קשורים זה לזה?

 

יש שלוש דרכים שבהן דיכאון עלול להיות קשור או לגרום לעצירות:

 

  • סרוטונין

סרוטונין הוא מוליך עצבי הקיים בכל אחד מאיתנו, הוא אחראי על שלל תחומים פיזיולוגיים ופסיכולוגיים של האדם.

בעניין שרלוונטי לנושא שלנו, הסרוטונין אמון גם על כל הקשור למצב רוח שלנו, כאשר הוא מיוצר בכמות נמוכה מהנדרש אנחנו עשויים לצאת האיזון הנפשי שלנו ולצנוח לדכדוך ודיכאון עמוק.

הכמות העיקרית של הסרוטונין בגוף מיוצרת בדפנות המעיים, שם הסרוטונין נקשר לקולטנים ספציפיים המשפרים את התנועתיות של המעי, מה שמאפשר יציאות תקינות ומונע עצירות הנובעת בין היתר מחוסר תנועתיות במעיים. לכן כאשר אין מספיק סרוטונין במעיים הדרך לעצירות היא קצרה.

בשורה התחתונה – אותו מוליך עצבי 'סרוטונין' כאשר הוא לא מיוצר בכמויות הרצויות עלול לגרום בו זמנית גם לדיכאון וגם לעצירות.

 

  • תרופות לדיכאון

בדומה להרבה תרופות שמתאפיינות בתופעת לוואי בדמות עצירות, גם חלק מהתרופות לדיכאון, עשויות לגרום לתופעת לוואי זו.

 

  • תזונה לקויה, שתייה לא מספקת והעדר פעילות גופנית

כאשר בן אדם סובל מדיכאון, הוא סובל מטבע הדברים גם מחוסר תאבון ומוטיבציה ירודה. מה שגורם לאכילה לא מספקת של סיבים תזונתיים, אי שתיית נוזלים בכמויות הדרושות והימנעות מפעילות גופנית – כל אלה חשובים מאוד לפעילותו התקינה של המעי, ובהיעדרם העצירות מתפתחת מהר מאוד.

 

כיצד מתמודדים עם דיכאון המשולב עם עצירות?

שינויים נחוצים באורח החיים

קודם כל יש להרבות באכילת מזונות הרוויים בסיבים תזונתיים, לשתות כמויות מספקות של נוזלים, ולהתעקש על פעילות גופנית מתמדת. נכון שקשה לעשות את הדברים האלה כאשר נמצאים בדיכאון, אבל חשוב לעשות כל מאמץ ולעמוד בהם.

התאמת תרופות

תרופות מסוימות נגד דיכאון פועלות לשיפור רמות הסרוטונין בגוף, תרופות אלו עשויות לפתור גם את בעיית העצירות.

כמו כן במידה ונוטלים תרופות נוגדות דיכאון, יש לבדוק האם הן עשויות לגרום לעצירות כתופעת לוואי. אם מתברר שכן, יש להיוועץ עם הרופא לגבי תרופה אחרת, בעלת השפעה דומה על דיכאון, שלא גורמת לעצירות.

ריבוי טבעי של  סרוטונין בגוף

מאכלי חלבון כגון: ביצים, סויה, קטניות, חלב ומוצריו – מכילים חומר חשוב (טריפטופן) שגורם להיווצרות סרוטונין בגוף.

פעילות גופנית גם היא מעלה את רמות הסרוטונין בגוף, וכן היחשפות לשמש תורמת לשיפור הסרוטונין בגוף.

 

לסיכום:

  • אנשים עם דיכאון סובלים לעיתים קרובות גם מעצירות קשה.
  • דיכאון ועצירות באים ביחד במקרים הבאים: כאשר רמות המוליך העצבי 'סרוטונין' בגוף הן נמוכות, כאשר הדיכאון גורם לתזונה לקויה ולחוסר בפעילות גופנית, או כאשר נוטלים תרופות נוגדות דיכאון שגורמות לעצירות.

הפוסט הדרכים בהן דיכאון גורם לעצירות – מידע חשוב לגוף ולנפש הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>
נורמלקס / Normalax – כל מה שרציתם לדעת על התרופה לעצירות. https://atzirupedia.co.il/%d7%a0%d7%95%d7%a8%d7%9e%d7%9c%d7%a7%d7%a1-normalax-%d7%9b%d7%9c-%d7%9e%d7%94-%d7%a9%d7%a8%d7%a6%d7%99%d7%aa%d7%9d-%d7%9c%d7%93%d7%a2%d7%aa-%d7%a2%d7%9c-%d7%94%d7%aa%d7%a8%d7%95%d7%a4/ Wed, 08 Feb 2023 22:00:00 +0000 https://atzirupedia.co.il/?p=347 נורמלקס Normalax תרופה לעצירות  – קווים לדמותה תרופת נורמלקס היא אחת התרופות הפופולאריות לשחרור עצירות ולהשבת תדירות היציאות של מערכת העיכול לתקינות מלאה. נורמלקס מיועדת למקרי עצירות זמניים ולטיפול בעצירות כרונית. פוליאתילין גליקול – הוא השם של החומר הפעיל בתרופת נורמלקס. מטרת החומר היא לרכך את הצואה ולהכין אותה ליציאה תקינה ומהירה מהגוף, ובכך בעצם […]

הפוסט נורמלקס / Normalax – כל מה שרציתם לדעת על התרופה לעצירות. הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>
נורמלקס Normalax תרופה לעצירות  – קווים לדמותה

תרופת נורמלקס היא אחת התרופות הפופולאריות לשחרור עצירות ולהשבת תדירות היציאות של מערכת העיכול לתקינות מלאה. נורמלקס מיועדת למקרי עצירות זמניים ולטיפול בעצירות כרונית.

פוליאתילין גליקול – הוא השם של החומר הפעיל בתרופת נורמלקס. מטרת החומר היא לרכך את הצואה ולהכין אותה ליציאה תקינה ומהירה מהגוף, ובכך בעצם למגר את העצירות.

פוליאתילין גליקול עושה זאת על ידי כך שהוא סופח מים מהמעיים לצואה, מה שמרטיב ומרכך את הצואה וגורם ליציאות שמנקות את המעיים ומשחררות את פקק הצואה.

אבקת נורמלקס נחשבת לתרופה ידידותית מאוד לשימוש הודות לעובדה שהיא לא מתערבת בפעילות מערכת העיכול, ובניגוד לתרופות אחרות היא לא פועלת על ידי גירוי שרירי ועצבי המעי והיא לא פוגעת ברירית המעי. עובדה זו מקנה יתרון בולט לתרופת נורמלקס לעצירות, מפני שאופן פעולה זה של התרופה מבטיח אי התמכרות של המעיים לתרופה גם כאשר נעשה בה שימוש ממושך ומתמיד. כמו כן, האפקטיביות של אבקת נורמלקס על מערכת העיכול נמשכת לכל אורך זמן הטפול בה באותה מידה, והיא לא דועכת ונחלשת עם הזמן, בניגוד לתרופות אחרות לעצירות.

תרופות שפועלות לשחרור עצירות באמצעות פוליאתילין גליקול, משווקות בישראל תחת השמות המסחריים:

  • נורמלקס
  • נורמלקס קידס
  • פגלקס
  • רגולקס

התרופות נמכרות כאבקה להמסה בתוך משקאות, והן לרוב נטולות טעם לחלוטין, אך ניתן להשיג את האבקה גם בטעם תפוז.

 

לאיזה מצבים מומלץ לצרוך אבקה לעצירות – נורמלקס?

מלבד המקרים הקלאסיים של עצירות זמנית או כרונית, יש עוד מקרים בהם השימוש בתכשיר מומלץ. מדובר במקרים בהם אסור או כואב להפעיל לחץ בעת היציאות, והם כוללים את המצבים הבאים:

  • נשים לאחר לידה
  • טחורים
  • פיסורה
  • לאחר ניתוחים שונים ועוד

 

כיצד מכינים נורמקלס, אבקה לעצירות? והאם למורמלקס צריך מרשם?

אופן השימוש באבקת נורמלקס הוא נגיש ונוח. לוקחים מהאבקה בכמות הנדרשת, וממיסים אותה לתוך משקה אהוב. זהות המשקה איננו משנה והוא יכול להיות כל נוזל שאתם מחבבים, החל ממשקאות ממותקים, עבור למשקאות חמים וכלה במרק מהביל. כל זה נכון לתכשירים ממשפחת 'פוליאתילין גליקול' שהם בעלי טעם ניטראלי, אך בשונה מהם, האבקה שהיא בטעם תפוז לא מומלצת מטבע הדברים להמסה בתוך קפה או מרק וכולי, במקרה זה רצוי להמיס את האבקה במים או במשקה ממותק שמתמזג עם טעמו של התפוז.

 

האם תרופת נורמלקס לעצירות מתאימה לתינוקות ולילדים?

אבקת נורמלקס ניתנת לשימוש בעבור תינוקות שמלאו להם שישה חודשים או יותר, וכמובן שגם לילדים גדולים יותר.

אך לפני שנותנים נורמלקס לתינוקות יש להתייעץ עם רופא הילדים.

 

האם נורמלקס משלשל באופן שמחייב שהייה מתמדת בקרבת שירותים?

אבקת נורמלקס אמנם מחזירה את סדר הפעולות התקין של המעיים ומעודדת יציאות. אבל בשונה מתכשירים משלשלים אחרים, היא אינה גורמת בדרך כלל לשלשולים בלתי נשלטים שאינם סובלים דיחוי, או לא ניתנים לבלימה זמנית.

בחלק קטן מהמקרים מטופלים עשויים לסבול משלשול כתופעת לוואי שאמורה לחלוף די מהר.

 

מתי נורמלקס מתחיל להשפיע?

בפעם הראשונה שמתחילים לצרוך נורמלקס, ההשפעה עשויה להופיע החל מיום אחד עד שלושה ימים לאחר מכן – אז היציאות תהיינה תקינות ומסודרות.

מהירות זמן ההשפעה תלויה באופן בו הגוף של כל אדם מגיב לאבקה של נורמלקס, ולכן היא אינדיבידואלית ומשתנה ממקרה למקרה.

 

האם נורמלקס גורם לגזים או לכאבי בטן?

אצל רוב האנשים נורמלקס לא גורם לתופעות מעין אלו. אך במקרים מסוימים אנשים מדווחים על שלשולים, גזים או כאבי בטן בתקופת צריכת האבקה.

בדרך כלל הגזים השלשולים או כאבי הבטן יחלפו מהר מאוד, אבל במידה ולא יש לדווח על כך לרופא.

 

האם מותר לצרוך נורמלקס בהריון או הנקה?

היות ואבקה לעצירות נורמלקס פועלת בצורה בטוחה לחלוטין לאם ולעובר, אין כל מניעה עקרונית לצרוך אותה גם בתחילת הריון וגם בכל שאר התקופה. כמו כן התרופה בטוחה לחלוטין גם בתקופת ההנקה. אך יחד עם זאת עקב הרגישות של גוף האישה ההרה, יש להתייעץ עם רופא לפני הצריכה.

בתקופת ההיריון ובתקופה שלאחר הלידה הסיכוי לסבול מעצירות גבוה משמעותית, ונורמלקס הוא פתרון נהדר, בטוח, ידידותי ונגיש לתקופות אלו.

 

נורמלקס מינון – למבוגרים, לתינוקות ולילדים:

 

נורמלקס – מינון מומלץ למבוגרים בהעדר הוראה אחרת מרופא או רוקח:

מספר פעמים ביום: 1

מינון: 17 גרם של אבקה (למדוד בכוסית המדידה המצורפת לתכשיר)

כמות נוזל להמסה: יש להמיס את האבקה בתוך כוס נוזל מלא.

 

נורמלקס – מינון מומלץ לתינוקות בהעדר הוראה אחרת מרופא או רוקח:

תינוקות מגיל 6 עד 12 חודשים:

מספר פעמים ביום: 1

מינון : 4 גרם של אבקה (למדוד בכוסית המדידה המצורפת לתכשיר)

כמות נוזל להמסה: כרבע כוס נוזל

תינוקות מגיל 1 עד 4 שנים:

מספר פעמים ביום: 1 עד 2

מינון: 4 גרם אבקה פעם אחת, או פעמיים ביום (בוקר וערב) לפי הצורך, או 8 גרם אבקה פעם ביום. (למדוד בכוסית המדידה המצורפת לתכשיר)

כמות נוזל להמסה: ל 4 גרם רבע כוס נוזל, ל 8 גרם חצי כוס נוזל.

 

נורמלקס – מינון מומלץ לילדים בהעדר הוראה אחרת מרופא או רוקח:

ילדים מגיל 4 עד 8 שנים:

מספר פעמים ביום: 1 עד 2

מינון: 8 גרם אבקה פעם אחת, או פעמיים ביום (בוקר וערב) לפי הצורך, או 16 גרם אבקה פעם ביום. (למדוד בכוסית המדידה המצורפת לתכשיר)

כמות נוזל להמסה: ל 8 גרם חצי כוס נוזל, ל 16 גרם כוס נוזל מלא.

ילדים מגיל 8 ומעלה:

מספר פעמים ביום: 1

מינון: 17 גרם אבקה

כמות נוזל להמסה: כוס נוזל מלא.

 

נורמלקס – מתי לקחת?

ההמלצה היא ליטול את התרופה בבוקר. אך ניתן ליטול אותה לכל אורך היום, על קיבה מלאה או ריקה. במידה ושוכחים ליטול מנה אחת, יש להמשיך ליטול את התרופה כשנזכרים במינון המקובל – אך אין לצרוך מנה כפולה!

 

האם השימוש בתרופת נורמלקס באופן קבוע בטוח לכל אחד? ומתי יש להתייעץ מראש עם רופא?

השימוש בנורמלקס נבדק והוכח כבטוח לכמעט כל אחד (למעט מקרים ספציפיים חריגים שמצריכים ייעוץ עם רופא) החל מילדים בני חצי שנה ומעלה וכלה בקשישים.

העובדה שתרופת נורמלקס נטולת: סוכר, מלחים, גלוטן, צבעי מאכל או ערכים קלוריים כל שהם. הופכת אותה לבטוחה גם ל:

  • סוכרתיים
  • אנשים הרגישים לגלוטן
  • אנשים המתמודדים עם לחץ דם גבוה

אנשים הנוטלים תרופות אחרות צריכים להתייעץ עם הרופא או הרוקח לגבי השילוב שלהן עם נורמלקס. זאת כדי להבטיח שלא תהיה התנגשות בין תרופתית.

במקרים הבאים חובה להתייעץ עם רופא לפני צריכת נורמלקס:

  • חסימת מעיים
  • חשד לחסימת מעיים
  • מחלת מעיים
  • בעיות תפקודיות של הכליות
  • דלקת במעיים
  • כאשר יש התנקבות במערכת העיכול
  • ידוע על רגישות או אלרגיה לאחד מהמרכיבים
  • כאבי בטן ללא סיבה ברורה

 

תרופה לעצירות נורמלקס – הוראות שימוש מיוחדות:

  • אין לחרוג מהמינון המומלץ לכל גיל
  • את האבקה המומסת יש לצרוך תכף לאחר הכנתה
  • חשוב להקפיד על הרצף ולצרוך את התרופה בעקביות

 

ההתמודדות עם עצירות – מה עוד צריך לעשות לצד צריכת נורמלקס? ומתי יש לפנות לרופא?

התמודדות עם עצירות מעידה בדרך כלל על אורח חיים הטעון שיפור. לכן כאשר סובלים מעצירות חשוב להקפיד על:

  • תזונה עשירה בסיבים תזונתיים
  • שתייה מרובה של נוזלים
  • פעילות גופנית מתמדת

הקפדה על נקודות אלה, עשויה לפתור את העצירות באופן טבעי, ללא צורך בתרופות כאלה ואחרות.

כאשר סובלים מעצירות כרונית יש ליידע על כך את הרופא. עצירות כרונית עשויה לנבוע מבעיות בסיסיות בגוף, או לייצר בעיות במערכת העיכול, לכן היא מחייבת ליווי וטיפול רפואי.

 

האם נורמלקס משמין?

אין בסיס להניח שנורמלקס משמין, ולמרות שאין נכון להיום מידע מספק המאפשר לקבוע בצורה חד משמעית האם נורמלקס משמין או לא, ההנחה היא שלא, ואפילו ההפך.

למה?

  1. נורמלקס נטול כל ערך קלורי
  2. נורמלקס משחרר את העצירות ובכך מחזיר את מערכת העיכול לתפקודו הרגיל, שאמור לגרום דווקא להרזיה.

 

אבקה לעצירות נורמלקס תופעות לוואי – חסרונות

תופעות לוואי שכיחות:

  • אי נוחות בבטן או כאבי בטן
  • בחילות
  • שלשולים
  • התכווצויות מעיים
  • גזים או נפיחות בבטן

תופעות לוואי פחות שכיחות:

  • יציאות בהולות
  • הקאות
  • איבוד שליטה על יציאות

תופעות לוואי נדירות המחייבות את הפסקת השימוש בנורמלקס:

  • תופעות שמקורן ברגישות יתר כגון: בעיות עור ( כגון; פריחה, נפיחות, סמיקות) בצקת ובעיות נשימה
  • שלשולים חריפים
  • העדר שליטה על היציאות
  • התייבשות
  • עילפון או סחרחורת

 

לסיכום:

  • אבקה לעצירות נורמלקס, היא תכשיר מצוין לשחרור עצירות זמנית או כרונית.
  • תרופה לעצירות נורמלקס פועל על ידי ספיחת מים מהמעיים לצואה, והיא לא משנה את הביוכימיה של הגוף.
  • אבקת נורמלקס בטוחה לשימוש ויעילה מאוד, והיא אינה גורמת להתמכרות גם בשימוש ארוך טווח.
  • נורמלקס מותר לשימוש לתינוקות מעל גיל חצי שנה, אך לפני שמשתמשים בו לתינוק יש להתייעץ עם רופא ילדים.
  • תרופה לעצירות נורמלקס מותר גם בהריון והנקה, אך יש להיוועץ עם הרופא טרם השימוש.
  • נורמלקס יעיל מאוד גם למקרים הבאים: נשים לאחר לידה, אנשים אחרי ניתוח, אנשים עם פיסורה או טחורים.
  • לצד השימוש בנורמלקס חשוב להקפיד על אורח חיים בריא הכולל: תזונה עשירה בסיבים תזונתיים, שתייה מרובה ופעילות גופנית רבה.
  • בכל מקרה של עצירות כרונית יש לפנות לבדיקה רפואית.

הפוסט נורמלקס / Normalax – כל מה שרציתם לדעת על התרופה לעצירות. הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>
תרופת אבילק / לבולק (לקטולוז) לעצירות – פתרון יעיל וטוב. https://atzirupedia.co.il/%d7%aa%d7%a8%d7%95%d7%a4%d7%aa-%d7%90%d7%91%d7%99%d7%9c%d7%a7-%d7%9c%d7%91%d7%95%d7%9c%d7%a7-%d7%9c%d7%a7%d7%98%d7%95%d7%9c%d7%95%d7%96-%d7%9c%d7%a2%d7%a6%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%a4/ Thu, 02 Feb 2023 15:10:00 +0000 https://atzirupedia.co.il/?p=322 קצת על תרופת לקטולוז / אבילק לעצירות הכירו את החומר לקטולוז – מדובר בדו סוכר (מולקולה המורכבת משני סוגי סוכר)  שמורכב מפרוקטוז וגלקטוז. לא מדובר בסוג סוכר שניתן למצוא בטבע, אלא הוא מיוצר בצורה סינטטית – מעשה ידי אדם. כאשר תרכובת סוכר מיוחדת זו מגיעה למעי, היא מפורקת באמצעות חיידקי מעיים לחומצות מסוימות. חומצות אלה […]

הפוסט תרופת אבילק / לבולק (לקטולוז) לעצירות – פתרון יעיל וטוב. הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>
קצת על תרופת לקטולוז / אבילק לעצירות

הכירו את החומר לקטולוז – מדובר בדו סוכר (מולקולה המורכבת משני סוגי סוכר)  שמורכב מפרוקטוז וגלקטוז. לא מדובר בסוג סוכר שניתן למצוא בטבע, אלא הוא מיוצר בצורה סינטטית – מעשה ידי אדם.

כאשר תרכובת סוכר מיוחדת זו מגיעה למעי, היא מפורקת באמצעות חיידקי מעיים לחומצות מסוימות. חומצות אלה שואבות מים מהגוף למעיים, מה שמרכך את התכולה היבשה והגושית שם, וממריץ את פעילות המעיים – לכן נחשב הלקטולוז לחומר משלשל יעיל למצבי עצירות אקוטיים וכרוניים.

תרופת לקטולוז יעילה גם לטיפול בבעיה תפקודית קשה של הכבד (תרדמת כבדית חריפה). אבל במאמר זה, נסקור את התרופה בעיקר מההיבט של הטיפול בעצירות.

לקטולוז הוא השם של החומר הפעיל של התרופה. אבל אם תחפשו את התרופה בבית מרקחת בישראל לא תמצאו אותה תחת השם הזה, אלא תחת השמות המסחריים הבאים:

  • אבילק
  • לבולק

 

תרופות לקטולוז (אבילק, לבולק) משווקת בצורה נוזלית כסירופ או תמיסה לצריכה דרך הפה.

 

מה המינון של תרופת אבילק / לבולק לעצירות? והאם היא מצריכה מרשם?

תרופות אבילק ולבולק, ניתנות לרכישה ללא מרשם רופא בכל בית מרקחת. אבל השימוש ללא מרשם מותר עד ל14 יום, מעבר לזמן זה אם העצירות עדיין נוכחת יש לפנות לבדיקת רופא.

לגבי המינון המדויק למבוגרים, כדאי להתייעץ עם הרופא בכל מקרה לגופו. אך בהעדר המלצת רופא, המינון המקובל של אבילק או לבולק במקרה של עצירות הוא: 1 עד 2 פעמים ביום, 15 עד 30 מיליליטר בכל פעם.

במקרה של ילדים ניתן לצרוך את התרופה רק כאשר הרופא מורה על כך. הוא גם יהיה זה שיקבע את המינון המדויק בכל מקרה לגופו.

במקרים בהם עושים שימוש ממושך בתרופה, יש להיות תחת מעקב תמידי אצל רופא, ולבצע מידי פעם בדיקות דם מתבקשות, בהתאם להוראות הרופא.

 

תוך כמה זמן משפיעות תרופות הלקטולוז (באבילק, לבולק) לעצירות?

בניגוד למשלשלים אחרים שגורמים לתוצאות מהירות ולעיתים מיידיות, ההשפעה של באבילק עשויה להיות מורגשת רק כעבור יממה או אפילו 2 יממות.

אך למרות זאת יש לאבילק / לבולק, יתרונות אחרים על פני המשלשלים המקבילים. כך שכדאי להתאזר בסבלנות.

זמן ההשפעה של התרופה יימשך: 6 עד 24 שעות.

 

אופן השימוש בסירופ אבילק / לבולק לעצירות:

על מנת לצרוך את התרופה בצורה נכונה, ולהשיג ממנה תוצאות אפקטיביות, יש להיצמד להוראות הבאות:

  • אין להשהות את סירופ התרופה בתוך הפה, אלא לבלוע אותו מייד.
  • כדי להפוך את צריכת התרופה לידידותית יותר, ניתן לערבב אותה בתוך מיץ אהוב או מים.
  • כדאי לשתות מים לאחר צריכת התרופה.
  • אין לצרוך את התרופה בכמות משוערת, יש למדוד אותה בכלי מדידה מתאים ומדויק (כזה מצורף בדרך כלל עם התרופה)
  • בתקופת הטיפול באבילק או לבולק, יש לצרוך כמות מספקת של מים (לפחות 6 – 8 כוסות ביום)

 

מתי כדאי לקחת אבילק או לבולק לעצירות?

את תרופת אבילק יש לצרוך בכל יום בשעה זהה. כלומר אם נוטלים את התרופה ביום הראשון בצהריים, או אחרי ארוחת ערב. יש לעשות זאת שוב ביום שלאחר מכן, וכן עד סיום הטיפול.

אבילק ניתן לצרוך ביחד עם אוכל תוך כדי הארוחה, או בין הארוחות.

 

האם תרופות אבילק / לבולק לעצירות ממכרות?

ההסתברות להתמכרות לאבילק או לבולק היא נמוכה, וזאת בשל האופן בו הלקטולוז פועל. לקטולוז נמנע מלחדור אל תוך מחזור הדם ולכן הוא לא עשוי לגרום להתמכרות גם בשימוש לאורך זמן.

 

האם מותר להשתמש באבילק / לבולק לעצירות בהריון והנקה?

התרופה לא נוטה להיספג בתוך הגוף, לכן לא ידוע על מניעה עקרונית בצריכת התרופה לעצירות בהריון והנקה. עם זאת יש להתייעץ לפני כן עם רופא.

 

תרופה לבולק / אבילק לטיפול בעצירות – תופעות לוואי:

תופעות לוואי שכיחות, במיוחד בימים הראשונים של הטיפול בתרופה כוללות: אי נוחות בבטן, נפיחות בבטן, גזים, שלשולים, כאבי בטן, בחילות והקאות.

תופעות לוואי אלה שכיחות יותר כאשר התרופה נצרכת במינון גדול יותר מהמותר.

לעיתים רחוקות עשויות להופיע תופעות לוואי חמורות ומסוכנות יותר. בכל הופעה של תופעת לוואי חריגה בעת השימוש בתרופה, יש להפסיק את השימוש בתרופה וליידע על כך את הרופא.

 

לסיכום:

  • תרופת אבילק / לבולק לעצירות, היא תרופה מעולה לשחרור עצירות קשה.
  • התרופה אינה מצריכה מרשם רופא, לשימוש עד 14 יום.
  • כאשר נעשה שימוש ממושך באבילק / לבולק יש להיות תחת מעקב רופא, ולבצע מידי פעם בדיקות דם.
  • תרופת אבילק / לבולק לא עשויה למכר, מכיוון שהיא לא נספגת אל תוך מחזור הדם.
  • תופעות לוואי שכיחות של התרופה עשויות לכלול:  אי נוחות בבטן, נפיחות בבטן, גזים, שלשולים, כאבי בטן, בחילות והקאות.
  • בכל מקרה של תופעת לוואי חמורה יותר יש לחדול מהשימוש בתרופה ולפנות לייעוץ רפואי.

הפוסט תרופת אבילק / לבולק (לקטולוז) לעצירות – פתרון יעיל וטוב. הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>
אבקה לעצירות 'בנפייבר' – סיביים תזונתיים לשחרור עצירות https://atzirupedia.co.il/%d7%90%d7%91%d7%a7%d7%94-%d7%9c%d7%a2%d7%a6%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%a0%d7%a4%d7%99%d7%99%d7%91%d7%a8-%d7%a1%d7%99%d7%91%d7%99%d7%99%d7%9d-%d7%aa%d7%96%d7%95%d7%a0%d7%aa%d7%99/ Thu, 02 Feb 2023 14:59:00 +0000 https://atzirupedia.co.il/?p=321 אבקת סיבים תזונתיים לעצירות 'בנפייבר' – למה בנפייבר עוזר? אחד הגורמים העיקריים להתפתחות עצירות בעידן המודרני, זו התזונה הקלוקלת של האוכלוסייה, ותרבות השפע שמתורגמת מהר מאוד לעצירות ולעוד שלל בעיות בריאותיות. אנחנו צורכים המון מאכלים / חטיפים / משקאות ממותקים ועוד. ולעומת זאת מוותרים על מאכלים בריאים המכילים סיבים תזונתיים כגון: פירות וירקות (עם הקליפות […]

הפוסט אבקה לעצירות 'בנפייבר' – סיביים תזונתיים לשחרור עצירות הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>
אבקת סיבים תזונתיים לעצירות 'בנפייבר' – למה בנפייבר עוזר?

אחד הגורמים העיקריים להתפתחות עצירות בעידן המודרני, זו התזונה הקלוקלת של האוכלוסייה, ותרבות השפע שמתורגמת מהר מאוד לעצירות ולעוד שלל בעיות בריאותיות.

אנחנו צורכים המון מאכלים / חטיפים / משקאות ממותקים ועוד. ולעומת זאת מוותרים על מאכלים בריאים המכילים סיבים תזונתיים כגון: פירות וירקות (עם הקליפות שלהם, ששם מצויים חלק גדול מסיבי התזונה) קטניות, דגנים ועוד.

סיבים תזונתיים מלבד היותם נחוצים לבריאותנו באופן כללי, מהווים מנוע ליציאות תקינות של צואה. הם תומכים במערכת העיכול ובמעיים, ומסייעים להם לפעול כנדרש. בהעדרם בצורה שוטפת ומספקת, מערכת העיכול והמעיים מתחילים לחרוק, והעצירות מתחילה להתפתח.

אם אתם סובלים מעצירות, הייתי קורא לכם לשנות את הרגלי התזונה שלכם. להתנתק ממאכלים מזיקים, ובמקומם לאמץ מאכלים בריאים וגדושים בסיבים תזונתיים ובעוד תרכובות ברוכות לגוף שטוב לאכול נגד עצירות. אבל אני יודע שקריאה כזו עלולה לגרום לכם לנטוש את המאמר עכשיו בזעם 😉

אז אסתפק בהמלצה לצרוך את האבקה הנהדרת לבריאות בכלל, ולעצירות בפרט – 'בנפייבר'. האבקה המיוחדת הזו, מכילה כמות נאה של דקסטרין חיטה, העשיר בסיבים תזונתיים.

חוץ מלעצירות תעזור לנו אבקת בנפייבר בין היתר גם ל: הקטנת הסיכון לחלות בסוכרת 2, שיפור ההתמודדות של בעלי סוכרת 1, תחושת שובע שמורידה את הדחף לאכילה סתמית מיותרת (מה שעוזר לשמירה על המשקל, והרזייה) שיפור ההתמודדות של בעלי בעיות כולסטרול ועוד.

למרות שהאבקה לעצירות 'בנפייבר' עשויה מדקסטרין חיטה, היא נטולת גלוטן. מה שאומר שהיא טובה גם לאלה הרגישים לגלוטן.

 

אופן השימוש באבקה בנפייבר לעצירות 

  • אבקה נגד עצירות בנפייבר, לא מצריכה מרשם רופא מכיוון שהיא לא מסווגת כתרופה אלא כתוסף תזונה – והוא ניתנת להשגה בקלות במחירים עממיים.
  • האבקה עצמה נטולת טעם, והיא נמסה לגמרי בתוך נוזלים או מאכלים נימוחים. ההתמוססות של האבקה היא מוחלטת, והיא לא מייצרת גושים לא נעימים. כדי להשיג את ההמסה הרצויה יש לערבב את האבקה לאורך כדקה.
  • את האבקה לעצירות ניתן לצרוך על ידי ערבובה לתוך משקאות שונים (למעט משקאות מוגזים), סלטים או כל מאכל אחר שתרצו.
  • בעת הצריכה של אבקה נגד עצירות 'בנפייבר', יש להקפיד על שתייה מספקת של נוזלים (לפחות ליטר וחצי ביום), אחרת העצירות עלולה רק להחריף.
  • את האבקה נגד עצירות ניתן לצרוך לפני ואחרי האוכל, באופן הנוח למטופל. אין משמעות לזמן הצריכה.

מאיזה גיל מותר לצרוך את האבקה נגד עצירות 'בנפייבר'?

מגיל 7 ומעלה. מתחת לגיל זה נדרש אישור מהרופא לצריכת האבקה.

 

אבקה לעצירות 'בנפייבר' – מינון

המינון המקובל מגיל 12 ויותר, בהעדר הוראה אחרת של רופא או רוקח הוא: 1 – 2 פעמים ביום, כף אחד בכל פעם.

המינון המקובל בין גיל 7 ל 11 הוא: כף אחד ביום.

מתחת לגיל 7 במידה והרופא מתיר את צריכת האבקה, הוא גם יקבע את המינון המדויק.

 

אבקה נגד עצירות בנפייבר – בהריון והנקה

אם יש עצירות בתקופת הריון והנקה, מותר לצרוך את האבקה רק בכפוף לאישור רופא.

 

האם השימוש באבקה נגד עצירות בנפייבר, מתאים לטיפול בעצירות כרונית?

במידה וסובלים מעצירות כרונית קשה, ייתכנו כל מיני סיבות, חמורות פחות או יותר שאחראיות לה. לכן יש לפנות לבדיקה רפואית על מנת לאשש או לשלול כל חשד כזה.

במידה ואחרי הביקור אצל הרופא הוא ממליץ על השימוש באבקה נגד עצירות, מומלץ לעשות זאת.

 

אבקה נגד עצירות 'בנפייבר' – חסרונות ותופעות לוואי:

ברוב המוחלט של המקרים אבקת בנפייבר לעצירות, לא מייצרת תופעות לוואי כלשהן. אך במיעוט המקרים ייתכנו שיבושים במערכת העיכול כגון: גזים, שלשולים, אי נוחות, נפיחות, עצירות וכו'.

תופעות אלה עשויות לנבוע לפעמים מאי צריכת נוזלים מספקת, או שימוש חורג באבקה.

כאשר יש רגישות לאחד ממרכיבי האבקה, עשויות להופיע תופעות לוואי האופייניות לרגישות כגון: בעיות נשימה, בעיות עור, התנפחויות באברי גוף מסוימים, לחץ בחזה או בגרון, ועוד.

במידה וסובלים מתופעות לוואי כל שהן, יש לחדול מהשימוש באבקה מיידית ולפנות לייעוץ רפואי.

 

לסיכום:

  • במקום לטפל בעצירות באמצעים לא טבעיים שעשויים לגרום להתמכרות, מומלץ לצרוך אבקה לעצירות בשם בנפייבר.
  • האבקה נגד עצירות עשירה בסיבים תזונתיים, שמסייעים מאוד למערכת העיכול ומשפרים את התנועתיות בה.
  • חשוב להקפיד על צריכה מספקת של נוזלים בעת הצריכה של האבקה.

הפוסט אבקה לעצירות 'בנפייבר' – סיביים תזונתיים לשחרור עצירות הופיע לראשונה ב-עצירופדיה.

]]>